Mini-HTA Innovatie Gehandicaptenzorg: inzicht in voorwaarden en gevolgen van een technologische innovatie
Gepubliceerd op: 06-09-2024
De juiste zorgtechnologie kiezen, kan moeilijk zijn. Er zijn veel mogelijkheden. En het is belangrijk om iets te kiezen dat goed aansluit bij wat in jouw zorgorganisatie nodig is. De Mini-Health Technology Assessment (Mini-HTA) is een instrument om informatie te verzamelen en structureren. Je kunt de Mini-HTA gebruiken om beslissingen te maken over het wel of niet investeren in nieuwe innovaties voor jouw zorgorganisatie.
De Mini-HTA is een tool die helpt om zorgtechnologieën te beoordelen. Met deze tool kijk je naar de voordelen, kosten, risico’s, en of het haalbaar is om de technologie te gebruiken. Het proces is kort en duidelijk, zodat je snel kunt bepalen of de technologie passend is voor jouw organisatie. De Mini-HTA geeft je vragen en punten om over na te denken bij het kiezen van een technologie. Zo kun je snel zien of de technologie past bij wat nodig is in jouw organisatie, en of het de investering waard is.
In de Innovatie-impuls is de Mini-HTA aangepast voor de gehandicaptenzorg. Dit hulpmiddel heet de Mini-HTA Innovatie Gehandicaptenzorg. Hiermee kunnen organisaties beter beoordelen wat de inzet van technologische innovaties oplevert.
Lees ook: Mini-Health Technology Assessment (Mini-HTA)
Onderzoeksresultaten
De eerste ervaringen van projectleiders met de Mini-HTA innovatie Gehandicaptenzorg zijn positief. Ze vinden de inhoud relevant en waarderen de samenwerking met collega’s en andere afdelingen. De vragen helpen bij het onderbouwen van beslissingen over de inzet van zorgtechnologie. Maar er zijn ook uitdagingen. Soms is het lastig om informatie in onderzoeksliteratuur te vinden en te beoordelen. Vooral als er geen gespecialiseerde kennis in de organisatie aanwezig is. Ook kan het een uitdaging zijn om tijd vrij te maken voor het invullen van de Mini-HTA. In de infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.
Download onderaan de pagina de infographic.
Onderzoek binnen de Innovatie-impuls
Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.
Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg.
Downloads