Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Motiverende gespreksvoering bij NAH

Gepubliceerd op: 11-10-2020

Om gedrag te veranderen is het belangrijk dat iemand met NAH gemotiveerd is om inderdaad te veranderen. Met motiverende gespreksvoering kun je bevorderen dat iemand vanuit zichzelf –intrinsiek- gemotiveerd wordt om bepaald gedrag te veranderen.

Met motiverende gespreksvoering verken je met iemand met NAH waar ambivalentie zit, waar iemand als het ware hinkt op twee gedachten. Pas als iemand aan het twijfelen is gebracht over zijn huidige gedrag, is het mogelijk een gedragsverandering teweeg te brengen. Via motiverende gespreksvoering probeer je de motivatie te beïnvloeden. Dit doe je door je daadwerkelijk in te leven in iemand en iemand voor ogen te houden waar het verschil zit tussen het huidige gedrag en toekomstig gedrag, oog te hebben voor weerstand en daarin mee te bewegen en ondersteunen bij (kleine) successen in de gewenste richting.  

Download het instrument Motiverende gespreksvoering hieronder uit de bijlage (pdf)

Casus NAH cliënt 

Frans (43 jaar) blowt af en toe. Hij heeft ernstig NAH. Zijn financiën worden beheerd door een bewindvoerder. Frans krijgt maandelijks zak- en leefgeld dat hij naar eigen inzicht kan besteden. Meestal gaat alles op aan blowtjes. Wanneer Frans stevig heeft geblowd, is hij daarna vaak somber. Ook vindt hij het soms lastig dat hij geen geld meer heeft voor andere dingen. Maar de verleiding van het blowen is wel heel groot. Als begeleider wil je Frans ondersteunen bij het maken van andere keuzes en het veranderen van zijn geldbesteding. Maar hoe?

Met motiverende gespreksvoering kun je met en vanuit het perspectief van Frans onderzoeken hoe hij (meer) gemotiveerd wordt om zijn gedrag te veranderen.    ​   ​

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen.  


Beoordeling:

In de praktijk is dit een bruikbare handreiking om de gesprekstechniek motiverende gespreksvoering toe te passen bij NAH. De tool is onder meer afgeleid van de methoden beschrijving motiverende gespreksvoering uit de databank effectieve sociale interventies. 

Bronnen:

Databank effectieve sociale interventie, Movisie (pdf)

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Taal

Nederlands