Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteunen van familieleden: Ken jij deze hulpmiddelen al?

Gepubliceerd op: 05-02-2022

Laatst bijgewerkt op: 15-02-2022

Goede ondersteuning van de familieleden is belangrijk zodat zij niet overbelast raken door het zorgen voor hun familielid. Gebruik de volgende hulpmiddelen om hen te ondersteunen en ontlasten bij de zorg voor de cliënt.

Familieleden die elkaar steunen. Zo zet jij dat op in jouw organisatie.

Ouders voor Ouders van ASVZ brengt familieleden met elkaar in contact. Om hun hart te luchten, leuke en minder leuke ervaringen te delen of vragen te stellen. Het is fijn om met iemand te praten die uit eigen ervaring begrijpt waar je het over hebt.

Het projectplan

In het projectplan (pdf, onderaan de pagina) vind je praktische stappen om dit idee in jouw eigen organisatie op te zetten.

Flexibel wonen ontlast familieleden. Zo krijg je dat georganiseerd.

Flexibel wonen kan gaan om Deeltijdverblijf of logeeropvang. Het kan familieleden ontlasten. Ook kunnen zij zo langzamer wennen aan het idee dat professionals ook een stukje zorg doen. Maar hoe krijg je flexibel wonen georganiseerd?

Verzameldocument Flexwonen – Prinsenstichting. Daarin beschrijft Prinsenstichting wat Flexwonen inhoudt, hoe het werkt, wat de rol van de casemanager is en wat ervaringen zijn. Lees ook eens hun flyer Flexwonen (pdf, onderaan de pagina).

Familieleden die minder bekend zijn met zorg. Zo bereik je ze toch.

Niet alle familieleden zijn op de hoogte van wat de zorg te bieden heeft. Soms kiezen ouders er bijvoorbeeld voor om vanuit hun geloof zelf voor hun familielid met een beperking te zorgen. Hierdoor lopen zij meer risico op overbelasting. Dit geldt met name voor familieleden uit een andere cultuur. Hoe bereik je die dan toch?

Tips van Cordaan

Bekijk de tips van Cordaan. Je vindt ze in de publicatie Top 9 tips cultuursensitief werken (pdf, onderaan de pagina) en Top 10 tips cultuursensitief werken met mantelzorgers (pdf, onderaan de pagina)

​Hoe zet je Driehoekskunde in bij een gezin met een migratieachtergrond?

De basis van de werkwijze is in alle gezinnen hetzelfde. Eerst maak je helder wat de manier van werken is. En daarna spreek je af wat je gaat doen. Vervolgens vraag je om de zoveel tijd: Gaat het nog steeds naar verwachting? Driehoekskunde gaat altijd uit van ‘werken in en aan vertrouwen’. Toch kan het behulpzaam zijn om inzichten over cultuursensitief werken mee te nemen.

Meer informatie daarover vind je op de pagina Cultuursensitief samenwerken in de driehoek.

Wat kun je nog meer doen?

Aan de slag met het zorgtestament 

Bekijk het zorgtestament op de website van Stichting Netwerk Rondom. Hiermee kun je regelen wie de zorg voor een kind met een beperking overneemt als de ouders er niet meer zijn.

​Respijtzorg regelen

Bij respijtzorg neemt iemand het zorgen van de naaste over. Sommige gemeenten of steunpunten hebben een handige website met het actuele respijtzorgaanbod.

Bekijk het aanbod in jouw gemeente. Google ‘Gemeente (NAAM) + respijtzorg’.

Een Eigen Kracht conferentie organiseren

Tijdens zo’n bijeenkomst maak je samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst. Het familielid bepaalt hoe de conferentie verloopt. Ook kiest diegene zelf de mensen die uitgenodigd worden. De ervaring is dat familie en bekenden best bereid zijn om een handje te helpen.

Kijk voor meer informatie op de website van Eigen Kracht.

Wijs familieleden op belangenverenigingen en online ondersteuning

Op het platform (Sch)ouders vinden ouders onderwerpen waar ouders van zorgintensieve kinderen mee te maken hebben. Of EMB Nederland. Dit is de vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) en hun naasten. Of op de website van 2CU. 2CU richt zicht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het gaat hierbij om het hele gezin van een kind met een Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperking (ZEVMB).

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Taal

Nederlands