Sensonate.nl
Gepubliceerd op: 18-05-2022
Het resultaat van vier jaar onderzoek door onderzoeksnetwerk ‘De Sensatie van een Goed Leven’ vind je op sensonate.nl. Een website vol praktische informatie, tips, hulpmiddelen, ervaringen en inspirerende artikelen voor iedereen die meer wil weten over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking.
Waar staat sensonate.nl voor?
Veel mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben dagelijks last van teveel of juist te weinig prikkels. Dit staat een ‘goed leven’ voor hen in de weg. Begeleiders, ouders en leerkrachten zijn vaak op zoek naar goede informatie om hulp te bieden bij problemen met prikkelverwerking. Want als we beter begrijpen hoe mensen met autisme en een verstandelijke beperking prikkels ervaren, kunnen we meer voor hen betekenen. Door te werken aan een optimale prikkelbalans kunnen zij een beter leven ervaren.
Sensonate.nl biedt laagdrempelige en praktisch bruikbare informatie voor iedereen die vragen heeft over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Doel is het algemene bewustzijn over prikkelverwerking te vergroten.
Voordelen van sensonate.nl
Iedereen kan op sensonate.nl antwoorden vinden op alledaagse vragen over prikkelverwerking. Specifieke training of opleiding is niet nodig. Je vindt er handige tips en handvatten die direct bruikbaar zijn in je dagelijkse werk.
De website is gemaakt samen met begeleiders, ouders, leerkrachten, mensen met autisme en andere 'prikkel-experts'. Die mix zorgt voor betrouwbare en tegelijkertijd toegankelijke content. Sensonate.nl verheldert de individuele situatie via vier soorten gratis online informatie:
- Artikelen met uitleg over prikkels en prikkelverwerking voor maatwerk in begeleiding.
- Praktische tips om toe te passen in de dagelijkse begeleiding.
- Ervaringsverhalen ter inspiratie, om je eigen cliënt beter te begrijpen en om in te schatten welke handvatten hem/haar ondersteunen.
- Hulpmiddelen bij prikkels om meer inzicht te krijgen in individuele prikkelverwerking. Door bijvoorbeeld goede signalering, het gebruik van vragenlijsten en methodieken, het opstellen van een prikkelprofiel, het gebruik van apps en meer.
Hoe gebruik je de website?
De website sensonate.nl is een gratis online leer- en inspiratie omgeving waarmee mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten direct zelf aan de slag kunnen. De informatie is ook goed bruikbaar bij scholing, bijvoorbeeld in gastlessen, in een lespakket, in cursussen voor begeleiders/leerkrachten, voor behandelaren en in een teamoverleg met collega’s.
Casus Henriëtte
Henriëtte is begeleider van een cliënt die heel gevoelig reageert op prikkels, bijvoorbeeld op bepaalde geluiden en als er veel mensen in de groepsruimte zijn. Ze is op zoek naar informatie en handvatten om meer inzicht te krijgen in deze problematiek. Zou de website van sensonate.nl haar kunnen helpen?
Wat voegt dit kennisproduct toe?
Deelnemers aan interviews, vragenlijsten en een focusgroep zeiden dat sensonate.nl hen inspireert om dingen uit te proberen, prikkelt tot nadenken en observeren en stimuleert om in gesprek te gaan met collega’s.
De praktische toepasbaarheid beoordelen zij als zeer goed. Op sensonate.nl vind je geen standaard aanpak voor begeleiding bij prikkelverwerking. Je vindt er inspiratie om zelf een individuele aanpak samen te stellen voor iemand met autisme en een verstandelijke beperking.
"Je kunt blijven klikken en komt steeds nieuwe interessante artikelen tegen. Een beetje zoals wikipedia."
Ervaring van twee zorgprofessionals
‘Zeer toepasbaar in de praktijk, zoals het artikel met 10 tips, het overzicht van alle hulpmiddelen, het prikkelprofiel dat je zelf kunt invullen, de uitleg over waarom dingen zo werken als ze werken bij autisme, de informatie over kenmerken van een goed leven, signalen van prikkelgevoeligheid per zintuig en informatie over de high sense app.’
‘Deze informatie helpt me bij de afstemming met andere betrokken. Begeleiders kunnen bijvoorbeeld ouders naar de site doorverwijzen.’
Aan de slag! Praktische informatie
Op sensonate.nl staat een uitgebreide uitleg over het gebruik van de website, zoals het gebruik van de zoekfuncties, hoe de website is opgebouwd en een handige video met uitleg.
Ga naar 'Hoe werkt deze website' voor de uitleg in tekst.
Klik op dezelfde pagina 'op reis door sensonate' voor de video met uitleg.
Samenvatting
Cliëntgroep
Mensen met autisme en een verstandelijke beperking die last hebben van problemen in de prikkelwerking.
Gebruikers
Mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten
Wanneer gebruiken?
Bij vragen over prikkelverwerking, onder- en overgevoeligheid voor prikkels, en hoe daarmee om te gaan
Training nodig
Nee
Product getest
Ja, in een promotieonderzoek
Validatie
Research-based
Waar te vinden?
Sensonate.nl (Sensonate.nl is gekoppeld aan autisme.nl en geborgd bij NVA, Nederlandse Vereniging voor Autisme)
Kosten
Gratis
Onderbouwing van sensonate.nl
Onderzoeksnetwerk SGL ontstond vanuit een breed gedeelde behoefte aan toegankelijke kennis en handvatten op het gebied van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Als initiatief van de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO) van UMCG maakte SGL deel uit van het programma ‘Gewoon Bijzonder’, onder regie van en gefinancierd door ZonMw.
SGL onderzocht hoe je door een goede prikkelbalans de zorg en kwaliteit van bestaan voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en een verstandelijke beperking kunt verbeteren. Doel was om een toegankelijke aanpak te ontwikkelen om prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking inzichtelijk te maken en positief te beïnvloeden. Zodat ook zij de sensatie van een goed leven kunnen ervaren.
De resultaten van het 4-jarige onderzoek zijn verwerkt tot een gratis online leer- en inspiratie omgeving, de website sensonate.nl.
Meer lezen
Bronnen
- De sensatie van een goed leven bij autisme en een verstandelijke beperking - Landsman JA, Fokkens AS, Werkman MF, Wijnker BF, Tijdschrift prikkelverwerking PICA 2020.
- Dankzij alle inzet van iedereen in het SGL netwerk! - Jeanet Landsman, Andrea Fokkens, Bernadette Wijnker, Marieke Werkman, Kennisplein Gehandicaptensector 2020.
- Verzamelde ervaringskennis uit het SGL netwerk - A.S. Fokkens, M.F. Werkman, J.A. Landsman, maart 2018
- Wat verstaan we onder 'Een Goed Leven'? - J.A. Landsman, A.S. Fokkens, M.F. Werkman, maart 2018
- Prikkelverwerking bij mensen met een Autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking: een complexe hulpvraag! - I.A. van Berckelaer-Onnes, Y.M. Dijkxhoorn, M. Hufen, mei 2018