Inspiratie: ouder worden bij Elver
Gepubliceerd op: 06-01-2020
Laatst bijgewerkt op: 14-12-2023
Medewerkers van Elver leren met behulp van cursussen en hulpmiddelen hoe zij ouder wordende cliënten met een beperking goed kunnen ondersteunen tot aan de laatste fase. Er is veel kennis in huis bij Elver. Wat kunnen andere begeleiders hiervan leren?
Begeleiders die werken met ouder wordende cliënten kunnen zich bij bij Elver bijscholen met behulp van:
- Cursussen dementie
- Werkgroepen palliatieve zorg
- Hulpmiddelen voor in de laatste fase of voor de nazorg
De kennis die in huis is wordt door middel van online community’s verspreidt binnen de organisatie maar ook zoeken medewerkers elkaar regelmatig op.
Dagbeleving op de woning
Wat doe je als je merkt dat een bewoner niet meer ervaart dat hij/zij in een andere ruimte is voor z’n dagbesteding? Dat die ruimte dus geen betekenis meer heeft? Dan is thuisblijven bij Elver ook een mogelijkheid en daar activiteiten aangeboden krijgen. Twee woningen zijn gestart met deze pilot en dat bevalt ontzettend goed. Een van de medewerkers: “Door dagbeleving op de woning passen wij ons aan hun tempo aan. Wil iemand iets langer in bed blijven? Dan kan dat. Ook zoeken wij een goede balans tussen activiteiten en rust.” De zus van bewoner Fons, Lorette Fruijtier, vertelt: “Er zitten zoveel voordelen aan dagbeleving op de woning. Begeleiders gaan mee in het ritme van Fons. Fons krijgt daardoor voldoende rust en de medewerkers ondernemen zulke leuke activiteiten! Laatst kreeg ik een appje dat ze in de bus zaten naar de dierentuin. Maar ze gaan bijvoorbeeld ook op de fiets naar Didam om lekker een kopje koffie te drinken of een ijsje te eten.”
Begeleider van woongroep
- “Wij hebben op onze woning alleen maar oudere bewoners. De jongste is 55 jaar en de oudste 65. Ze kunnen hier blijven wonen tot ze overlijden. Naast dat ze al wat ouder zijn hebben de meeste dementie. Dat vraagt weer een andere manier van benaderen.”
Begeleider
- “Een medewerker van een andere woongroep belde mij laatst over een situatie van een dementerende bewoner. Ze wilde iets voorleggen en samen kijken naar de mogelijkheden voor deze bewoner. Het is mooi dat we die kennis kunnen delen.”
Kennis over dementie
Elver heeft medewerkers gevraagd op welke vragen zijn een antwoord willen om hun werk beter uit te voeren. Dit zijn de resultaten:
- Hoe herken je dementie?
- Hoe kan je omgaan met het veranderende gedrag?
- Welke materialen zijn er allemaal beschikbaar binnen Elver die hierbij ondersteunend kunnen zijn?
Als gevolg van deze vragen is er tijdelijk een werkgroep samengesteld. Inmiddels is er in de organisatie veel kennis over dementie en komt de werkgroep alleen nog samen als het nodig is. Onlangs is er een themamiddag rondom dementie georganiseerd. “Na zo’n bijeenkomst kwamen er altijd meer vragen voor het geven van cursussen over ouder worden en dementie. Er komen ook steeds meer vragen uit de begeleidingsintensieve kant. Voorheen was het vooral de zorgintensieve groepen die vragen hadden. Het is goed om te zien dat men elkaar steeds beter weet te vinden binnen Elver”, vertelt Esther, GZ-psycholoog en EMDR therapeut binnen Elver.
Laatste fase
Wanneer een levensbedreigende aandoening wordt vastgesteld, komt palliatieve zorg om de hoek kijken. Deze is vooral gericht op kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Hierin staat het voorkomen van lijden van de bewoner en zijn omgeving centraal.
Natuurlijk is het ook belangrijk om er te zijn voor medebewoners, familie, het team en het sociale netwerk. Om dat goed te begeleiden heeft de werkgroep Palliatieve zorg een handboek ontwikkeld. Om de communicatie met bewoners over het levenseinde te stimuleren zijn er verdriet- en waakkoffers en is er een wensenboekje samengesteld. De koffers bieden verschillende handvaten om ondersteuning te geven. In het wensenboek staan de laatste wensen in van de bewoner. Vragen die erin staan zijn onder andere:
- Wil je begraven of gecremeerd worden?
- Welke muziek wil je dat er afgespeeld wordt?
- Welke bloemen wil je graag?
Dit maakt het voor de nabestaanden iets makkelijker. Iedere bewoner heeft een wensenboek. Dit kan de bewoner samen met z’n naasten invullen.
- Download het gratis wensenboek hieronder
Begeleider Sjan
- ”Wij geven bij voorkeur de palliatieve zorg in de ‘thuis’ omgeving van de bewoner. Ook omdat onze bewoners vaak moeilijk hun klachten kunnen aangeven, is het geven van ‘goede zorg’ soms lastig. Bekende mensen en een vertrouwde omgeving is juist dan heel belangrijk. In de palliatieve zorg richten we ons op goede zorg voor, tijdens en na het overlijden van onze bewoners.”
Meer informatie
Downloads