Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Proefschrift Noud Frielink

Gepubliceerd op: 23-12-2019

Noud Frielink heeft aan de Tilburg University promotieonderzoek gedaan naar de zelf-determinatie theorie bij mensen met een LVB.

Ieder mens heeft dezelfde basisbehoeften. Dingen waarin voorzien moet worden om je fijn te voelen. Dat zijn niet alleen dingen als een dak boven je hoofd, voldoende eten en bescherming tegen kou. Er zijn ook andere, psychologische basisbehoeften die belangrijk zijn voor het welzijn. Deze staan bijvoorbeeld beschreven in de zelf-determinantie theorie.

Motiverende gesprekken

Noud Frielink deed onderzoek naar deze psychologische basisbehoeften bij mensen met een LVB. Hij ontwikkelde vragenlijsten om deze in kaart te kunnen brengen en onderzocht of motiverende gespreksvoering (die voortkomt uit de zelf-determinantie theorie) ook toegepast kan worden bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Begeleiders die hier meer over willen weten, kunnen zijn proefschrift lezen.

Download het proefschrift

Casus

Paul heeft een beslissing genomen: zijn cliënt Megan moet stoppen met alcohol drinken. Liever gisteren nog dan vandaag. Hij heeft daarom contact opgenomen met de huisarts, die een verwijsbrief naar de verslavingszorg heeft geschreven. Volgende week maandag staat de intake gepland.

Zijn collega Pieter is het er niet mee eens. Hij vindt het belangrijk dat Megan zelf beslissingen neemt over wat zij wil: doorgaan of stoppen met alcohol. Wanneer Paul en Pieter hierover in gesprek zijn samen, komen er wat vragen bij hen op. Waar zouden ze meer kunnen lezen over autonomie en motivatie bij mensen met een LVB?

Fase van verslaving

Fase

  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Evidence-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen, onderzoek en onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

Noud Frielink is onderzoeker en docent bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking van Tranzo, Tilburg University. Zijn promotie onderzoek is uitgevoerd bij de Tilburg University, in samenwerking met Stevig/Dichterbij. Het proefschrift bevat zes wetenschappelijke artikelen over de zelf-determinantie theorie en motiverende gespreksvoering bij mensen met een LVB. In 2018 was hij genomineerd voor de Dr Visscherprijs vanwege zijn onderzoek. Hij werd tweede.

Bronnen

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands