Randvoorwaarden voor beeldzorg in de gehandicaptenzorg
Gepubliceerd op: 03-12-2024
Beeldzorg kan veel bijdragen aan de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking. Toch wordt beeldzorg nog niet heel veel gebruikt in de gehandicaptenzorg. Er zijn een aantal belangrijke randvoorwaarden die ervoor zorgen dat zorgbegeleiders én cliënten veilig en makkelijk gebruik kunnen maken van beeldzorg.
Tijdens corona nam het gebruik van beeldzorg snel toe. Daarna is het gebruik weer afgenomen. Dit betekent dat er meer nodig is om beeldzorg blijvend en op grotere schaal in te zetten. Er is onderzocht welke voorwaarden cliënten, zorgprofessionals, beleidsmakers, zorgverzekeraars en onderzoekers belangrijk vinden om goede zorg op afstand te kunnen geven aan mensen met een beperking.
Resultaten van het onderzoek
Betrokkenheid van cliënten en zorgprofessionals is nodig om beeldzorg duurzaam te implementeren. Ook blijkt uit het onderzoek dat randvoorwaarden vanuit visie, beleid en uitvoering naast elkaar gelegd moeten worden, bijvoorbeeld:
- De apps en apparatuur moeten makkelijk te gebruiken en veilig zijn.
- De ICT-infrastructuur moet goed werken en veilig zijn.
- Zorgmedewerkers moeten regelmatig training krijgen.
- Beeldzorg moet goed aansluiten bij wat cliënten nodig hebben.
In de infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.
Bekijk de infographic bij de downloads.
Onderzoek binnen de Innovatie-impuls
Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.
Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg.
Downloads