Serious game 'Stop nu met pesten': praktisch, laagdrempelig en gratis
Gepubliceerd op: 16-12-2021
Pesten komt veel voor. Pesten wordt in verband gebracht met angst, depressie en slechte resultaten op school. Dit geeft aan dat er een serieus probleem is. Met de game 'Stop nu met pesten' maak je pesten bespreekbaar. Paula Sterkenburg vertelt er over.
Serious game 'Stop nu met pesten'
Interventie ‘Stop nu met pesten!’ is een unieke interventie speciaal gericht op mensen met beperking, maar ook bij reguliere doelgroep goed te gebruiken. Betrokkenen zijn bij pesten vaak geneigd het kind of de volwassene met een beperking te beschermen. Hierdoor kunnen zij de autonomie ondermijnen, in plaats van het kind te leren omgaan met het pesten. Het zorgt voor bewustzijn van begeleiders voor autonomie-ondersteunende strategieën. Ga naar de website.
Een gratis interventie voor ouders, leerkrachten en begeleiders
Dit is wat de game uniek maakt:
- 'Stop nu met pesten!' is een bijzondere interventie vanwege het gebruik van de autonomie ondersteunende strategie, dit is wetenschappelijk onderbouwd.
- Dit is belangrijk omdat bij mensen met een beperking er mogelijk sneller een autonomie ondermijnende strategie zal worden gebruikt.
- 'Stop nu met pesten!' is praktisch, laagdrempelig en is gratis!
- De spelduur is ongeveer 30 minuten. Spelen kan altijd en overal.
- Het kost meer moeite om ondersteunende strategieën bij kinderen en mensen met een beperking aan te leren, dus is bewustwording van begeleiders nog belangrijker.
Wat merkt de cliënt van de interventie?
'Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van autonomie ondersteunende en neutrale strategieën het pesten kan verminderen. Ook is gebleken dat autonomie ondersteunende strategieën een positieve invloed hebben op de sociale ontwikkeling van jonge kinderen.'
'De bereidheid en mogelijkheid om in te grijpen in situaties waar gepest wordt hangt onder meer af van het geloof van betrokkenen in hun eigen mogelijkheden om iets te kunnen doen. Daarnaast draagt het herhalend in de praktijk brengen hiervan, bij tot generalisatie van het omgaan met en stoppen van pesten.'