Slaap-waakpatronen monitoren bij mensen met een verstandelijke beperking
Gepubliceerd op: 02-10-2024
Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024
Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Deze worden niet altijd herkend. Slecht slapen heeft invloed op het gedrag en de gezondheid. Door patronen van slapen en wakker zijn in de gaten te houden, krijgen zorgverleners meer inzicht. Ze kunnen dan beter inzetten op het verbeteren van de slaapkwaliteit van cliënten.
Slaapmonitoring houdt in dat je gegevens verzamelt over slaap-waakpatronen. In deze patronen zie je onder andere hoe lang iemand slaapt en hoe vaak iemand in de nacht wakker wordt. Slaapmonitoring helpt bij het opsporen van slaapproblemen en draagt bij aan een persoonlijk plan voor betere slaap.
Het monitoren van slaap-waakpatronen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan observaties, vragenlijsten of technologie zoals slaap-apps of sensoren. Meestal wordt een sensor gebruikt die om de pols wordt gedragen als een horloge. Er zijn cliënten die deze horloges niet goed verdragen. Een alternatief is de bedsensor. Dat is een sensor die onder het matras geplaatst wordt. In het onderzoek is gekeken of de metingen van de bedsensor (Emfit QS) overeenkomen met die van de polssensor (Actiwatch of Motionwatch).
Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de bedsensor geen direct alternatief is voor de polssensor om inzicht te krijgen in slaap-waakpatronen in de gehandicaptenzorg. Ook hebben zowel de polssensor als de bedsensor moeite om de bewegingen van cliënten juist te beoordelen. Bijvoorbeeld als een cliënt lang stil wakker ligt, wordt dit onterecht gezien als ‘slaap’. Spasmen tijdens slaap worden onterecht gezien als ‘wakker’.
Er is extra informatie nodig om slaap-waakpatronen goed te begrijpen. Maak je gebruik van een bedsensor of polssensor? Dan is het belangrijk om daarbij een slaapdagboek bij te houden of het uitluistersysteem te gebruiken. Zo kun je ook rekening houden met bijvoorbeeld:
- Het tijdstip dat iemand naar bed gaat.
- Het tijdstip waarop iemand uit bed wordt gehaald.
- De zorgmomenten.
- Hoe iemand in bed ligt.
In de infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.
Bekijk de infographic bij de downloads.
Onderzoek binnen de Innovatie-impuls
Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de nachtzorgbegeleider. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.
Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg.
Downloads