Jubileumkrant: 25 jaar Platform sociale netwerken
Gepubliceerd op: 17-04-2025
Op het Platform sociale netwerken delen we al 25 jaar ervaringen over het versterken van de sociale netwerken van mensen met een beperking. Het gaat ook over het bevorderen van inclusie, meedoen en erbij horen. In de jubileumkrant hebben we de belangrijkste inzichten weergegeven.
Belang van sociale netwerken
Een sociaal netwerk is belangrijk voor een goed leven voor iedereen, zowel met als zonder beperking. Het Platform sociale netwerken, dat dit jaar 25 jaar bestaat, zet zich in voor het versterken van relaties rondom mensen die zorg ontvangen.
Een goed netwerk ontstaat niet vanzelf. Het vraagt aandacht, betrokkenheid en soms ook een andere manier van kijken naar begeleiding en ondersteuning. Twee methodes die daarbij helpen zijn Presentie en Persoonlijke Toekomstplanning.
Presentie
Presentie is een benadering waarbij de relatie tussen begeleider en cliënt centraal staat. Het gaat om oprechte interesse in de ander en het begrijpen van zijn of haar leven. Dit leidt tot een goed leven voor de ander en een zinvolle bijdrage door de begeleider.
Persoonlijke Toekomstplanning
Deze methode helpt mensen om te praten over hun toekomst zonder labels en vooroordelen. Het gaat uit van talenten en mogelijkheden en de eigen regie van de persoon.
Tips voor begeleiders
Hoe kun je als zorgprofessional bijdragen aan het versterken van sociale netwerken? Lees een aantal praktische tips die in de praktijk goed werken:
- Verrijk bestaande contacten: Van vage kennis naar vriend.
- Werk als coach: Stel je cliënt centraal en ga uit van wat iemand blij maakt.
- Draai het om: Wat kan de persoon voor een ander betekenen?
- Kleine resultaten: Kleine stapjes hebben grote betekenis.
- Sociale rollen: Rollen en relaties leiden tot een goed leven met activiteiten.
- Onverwachte contacten: De mooiste contacten ontstaan onverwacht.
- Omgeving: Zoek sleutelfiguren en haakjes in de omgeving.
Lees meer in de jubileumkrant! De artikelen in de krant bevatten ook links naar items op het Kennisplein Gehandicaptensector. Hier kun je nog meer lezen over de onderwerpen.