Stippencoach: voor gezond eten en drinken
Gepubliceerd op: 01-09-2021
Het Stippencoach programma is een op maat gemaakt programma voor gezonde voeding en gezond omgaan met voeding. Doel: een gezond gewicht bereiken en behouden. Het is gemaakt voor mensen van alle leeftijden, die niet passen in de reguliere zorg en/of reguliere programma’s. Het kan toegepast worden bij zowel overgewicht als ondergewicht.
Doelgroep Stippencoach
Het Stippencoach programma is bedoeld voor mensen van alle leeftijden met LVB, VB, EMB, NAH met eet- en gewichtsproblematiek. Het kan tevens gebruikt worden voor kinderen en volwassenen zonder verstandelijke beperking maar met een Autisme Spectrum Stoornis en/of andere psychische stoornissen in combinatie met eet- en gewichtsproblemen. Zij werken zelf met stippencoach als zij dat kunnen en anders werkt de begeleider of de familie met de stippen.
Er zijn sinds januari 2020 drie uitgaven van Stippencoach:
- De Methode voor professionals
- Het Werkboek voor cliënten en begeleiding
- Het Stippenboek voor cliënten en begeleiding
Stippencoach praktijkvoorbeeld: Stefan
Stefan is een jongeman van 24 jaar oud. Hij heeft Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en gen mutatie gekoppeld aan obesitas. Daarom besluiten hij en zijn begeleiders aan de slag te gaan met het stippencoach programma. Bij de start weegt hij 108 kilogram bij een lengte van 1.79 meter. Dat betekent dat hij een BMI heeft van 34.
Zo breng je duidelijkheid en structuur aan
Bij het Stippencoach programma krijgt iedere cliënt een individueel ‘stippen-advies’. Dat is een advies op maat, in tekst of plaatjes, rekening houdend met de voorkeur, achtergrond en het niveau van de cliënt. Stippencoach kent vier onderdelen: voeding, beweging, gedrag en participatie van de omgeving.
Per dag wordt het gewenste aantal stippen aangegeven. Kiezen mag en rode stippen bestaan niet, omdat niets verboden is. Er is veel ruimte voor eigen regie.
E-coaching van een diëtist
Bij digitaal gebruik biedt de diëtist de mogelijkheid voor e-coaching: online advies en begeleiding op afstand voor cliënten en hun omgeving. Zij/hij kijkt dan mee met de cliënt. Een interne berichtenservice met de diëtist is mogelijk. Iedereen uit het cliëntsysteem (begeleiders, familie, school, logeerhuis, enzovoorts) kan samenwerken en meekijken in het systeem. Het Stippenplan biedt de mogelijkheid om producten toe te voegen en maaltijden/recepten te berekenen.
Stippencoach is geen dieet, maar een plan voor voeding, gebaseerd op gewone richtlijnen voor gezonde voeding. Het plan houdt rekening met de wensen van de cliënt. Beweging moet een cliënt zelf vormgeven in zijn/haar eigen omgeving en hangt af van wat haalbaar is voor de cliënt.
Tijdsinvestering
Aan de slag gaan met Stippencoach vraagt enige voorbereiding. Denk daarbij aan de volgende stappen:
- Afspraak maken met diëtist VG voor een advies op maat
- Opvragen verwijzing AVG
- Vijf dagen lang een eetdagboek invullen voor de cliënt
- Intake diëtist voor uitleg stappenplan: meedenken in opzet voedingsadvies en vervolgafspraken
- Doornemen werkboek Stippencoach, als begeleider zelf en samen met de cliënt
- Doornemen uitgewerkt voedingsadvies (in stippen), stippenkaart en instructie
- Doornemen handleiding digitale versie Stippencoach (indien van toepassing)
- Omgeving cliënt betrekken: iedereen op één lijn
- Bij gebruik in groepsverband: cursus ‘Vet Lekker’ volgen over gezonde voeding voor groepsleiding, gebaseerd op Stippencoach
- Aan de slag!
Aantal sessies hele interventie
Opstarten: 1 uur intake.
Vervolg: 1e evaluatie na 6 weken = 30-45 minuten
Vervolgsessies: in overleg en afhankelijk van de financieringsmogelijkheden = 30-45 minuten per sessie.
Meer informatie? Neem contact op met kinderdiëtiste/diëtiste VG José Veen - Roelofs via jose@stippencoach.nl.
Tips voor begeleiders bij het Stippenplan
- Praat nooit over een dieet, maar over een plan voor eten en drinken, dat wordt als positiever ervaren
- Benadruk dat niets verboden is en alles mag, als je maar weet hoe en hoeveel