Verder na NAH met Apps
Gepubliceerd op: 15-10-2020
Wat is er voor mensen met NAH wel (weer) mogelijk als het gaat om zijn of haar netwerk? Het versterken, vergroten en/of activeren van het sociale netwerk vraagt altijd aandacht wanneer je je richt op het vergroten van competenties. Het instrument netwerk-analyse kan daarbij helpen.
De site www.verdermethersenletsel.nl heeft een pagina met meer dan 60 Apps die ook gebruikt kunnen worden bij het ondersteunen en begeleiden van mensen van NAH. Dit zijn algemene Apps en/of Apps die speciaal zijn afgestemd op NAH. Je kunt de Apps gebruiken ter ondersteuning bij het stapsgewijs bereiken van doelen. Ook kun je gericht adviseren welke App of Apps passen bij iemand met NAH in relatie tot de vragen of wensen.
Op de pagina kun je kiezen uit de categorieën:
- Huishouden
- Gezondheid
- Voeding
- Communicatie
- Planning
- Medisch
- Geheugen
- Doelen
- Financiën
- Motoriek
- Energie
- Eigen regie
- Stemming
- Bewegen
- Netwerk
De pagina biedt de mogelijkheid om met een trefwoord te zoeken. Iedere App is voorzien van een korte omschrijving en een beoordeling van 1 tot 5 sterren op gebruikswaarde bij NAH. Ook is per App aangegeven of deze al dan niet gratis is.
Bekijk de apps (pdf)
Casus NAH cliënt
Frank, Jolanda, Mieke, Ernst en Johan hebben NAH. Als begeleider ondersteun je hen bij het voeren van regie over hun eigen leven en de doelen die zij willen bereiken, waarbij ze –waar nodig en mogelijk- vaardigheden zich eigen kunnen maken. Alle vijf beschikken ze over een smart phone die ze veel gebruiken. Als begeleider weet je dat er Apps zijn die behulpzaam kunnen zijn bij het bereiken van doelen, bij communiceren en/of bij het houden van overzicht. Hoe vind je de geschikte App die past bij de vraag en de mogelijkheden van de persoon met NAH?
Onderbouwing bruikbaarheid
Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen.
Ervaringskennis: kennis op basis van de ervaringen van cliënten of verwanten.
Beoordeling:
Op deze website is per App een beoordeling gegeven over de gebruikswaarde bij NAH. Deze is gebaseerd op praktijkervaringen van zorgverleners en/of door mensen met NAH en naasten.
Deze tool is onderdeel van de leidraad NAH in het vizier. Ga naar de leidraad
Leidraad Ouderen in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder