Wat vinden mensen zelf van eHealth?
Gepubliceerd op: 13-05-2020
'eHealth kan leiden tot grotere mate van zelfstandigheid.' Dit zeggen mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals die deelnamen aan een onderzoek van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University). De AWVB onderzocht welke voor- en nadelen zij ervaren bij de inzet van eHealth.
De deelnemers geven verder aan dat de inzet van eHealth kan leiden tot betere communicatie en tijdswinst kan opleveren. Het digitaal kunnen inzien van rapportages en het eenvoudig delen van informatie zorgt er daarnaast voor dat mensen met een verstandelijke beperking meer grip op hun leven krijgen.
Factoren die bemoeilijken
Deelnemers vinden live en persoonlijk contact heel belangrijk en dit kan niet worden vervangen door eHealth. Wel zou het aanvullend kunnen zijn. Ook zijn er verschillende factoren die het moeilijk maken om eHealth goed in te zetten. Bijvoorbeeld: de afwezigheid van apparatuur zoals een telefoon of tablet, een goede internetverbinding, gebrek aan tijd bij zorgmedewerkers en een goede ondersteuning op het gebied van ICT.
Helpende factoren
De deelnemers benoemen daarnaast ook een aantal factoren die juist helpend zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed informeren en betrekken van de mensen die met de technologie te maken hebben. Ook het goed aansluiten bij mensen met een verstandelijke beperking is belangrijk, bijvoorbeeld met beeldmateriaal en eenvoudige taal. En tot slot het accepteren dat niet iedereen met eHealth kan of wil werken, bijvoorbeeld vanwege leeftijd of gebrek aan kennis.
Over het onderzoek
In totaal hebben 16 mensen deelgenomen aan het onderzoek van de AWVB. Het ging hierbij om acht mensen met een verstandelijke beperking, vier naasten en vier professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Noud Frielink, drs. Cathelijn Oudshoorn en prof. Petri Embregts.
- Bron: Tandonline.com