Naar hoofdinhoud Naar footer

Webapp: Gebruik en verslaving LVB en NAH

Gepubliceerd op: 06-10-2020

De webapp 'Gebruik en verslaving LVB' is ontwikkeld door Cordaan en Jellinek. Het is een bundeling van belangrijke kennis en vaardigheden op het gebied van LVB en verslaving, waarbij zowel professionals uit de verstandelijk gehandicaptenzorg als de verslavingszorg hebben samengewerkt. De app is ook waardevol ter ondersteuning van mensen met NAH.

Cliënten met een LVB die middelen gebruiken: Wat moet je daar als begeleider over weten? Wat kun je voor deze cliënten doen? Deze twee vragen zijn de basis voor de webapp 'Gebruik en verslaving LVB'

Taken begeleiders

In de webapp staan de belangrijkste taken van begeleiders op het gebied van middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB (voorlichten, ontmoedigen, signaleren, motiveren en behandelen) uitgewerkt in concrete richtlijnen voor de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld: Hoe spreek je een cliënt aan die onder invloed is? Wat moet ik weten over cannabis? Hoe kan ik gebruik signaleren en wat kan ik doen?

Functieanalyse 

De app bevat informatie, filmpjes, instructies, verwijzingen naar websites en testen, signaleringslijsten en een functieanalyse. De app is bedoeld voor begeleiders, maar veel onderdelen kunnen samen met de cliënt worden bekeken. Hoewel de app voor Cordaan en Jellinek is ontwikkeld is vrijwel alle informatie ook te gebruiken in andere organisaties. 

Voor meer informatie, stuur een mail naar: hwillemsen@cordaan.nl.

Gebruik app voor mensen met NAH

Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel die middelen gebruiken. Wat moet je daar als begeleider over weten? Hoe kun hierover in gesprek wanneer er sprake is van NAH? Hoe kun je hen ondersteunen? De webapp 'Gebruik en verslaving LVB' is ook in de ondersteuning bij middelengebruik van mensen met NAH een bruikbaar hulpmiddel.  

Ga naar de webapp 'Gebruik en verslaving LVB'

Casus voor cliënten met LVB

Erik werkt als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zijn organisatie heeft beleid geschreven over hoe om te gaan met middelengebruik en verslaving van cliënten. Erg fijn, want dit geeft hem handvatten en kaders voor in de praktijk. 

Maar erg handig is het niet. Hij kent het beleid niet uit zijn hoofd en als hij er iets over wil weten, moet hij het hele document doorspitten. En dat ligt ergens in een la. Erik vraagt zich af of dit niet makkelijker kan. Zijn er geen handigere manieren om op een snelle manier informatie te vinden over verslaving bij mensen met een LVB? Ja die zijn er, er is nu een webapp!

Casus voor cliënten met NAH

Peter (34 jaar) heeft NAH als gevolg van een ongeval. Zo op eerste gezicht merk je daar niets van. Als begeleider ondersteun je Peter bij zijn weekplanning. Daarnaast heb je in de begeleiding gesprekken met hem over hoe hij maat kan houden bij het drinken van alcohol in het weekend. Maat houden is lastig voor Peter. Na een biertje lukt hem dat niet meer, ook al weet hij dat hij het de dag erop het moet bezuren. Hoe kun je Peter met hulp van de app ondersteunen om meer grip te krijgen op zijn alcoholgebruik, ook wanneer Peter een terugval heeft en weer eens een avond veel te veel drinkt?  

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

De webapp 'Gebruik en verslaving LVB' is ontwikkeld door Cordaan en Jellinek. Het is een bundeling van belangrijke kennis en vaardigheden op het gebied van LVB en verslaving, waarbij zowel professionals uit de verstandelijk gehandicaptenzorg als de verslavingszorg hebben samengewerkt.

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands

Prijs

Gratis