Zorgstandaard CVA/TIA: beschrijving goede zorg bij CVA of TIA
Gepubliceerd op: 11-06-2021
Laatst bijgewerkt op: 12-12-2023
De zorgstandaard CVA/TIA beschrijft kwalitatief goede zorg vanuit het perspectief van mensen die een CVA of een TIA hebben doorgemaakt en hun naasten.
De zorgstandaard geeft richting aan de samenwerking van professionals in de CVA-zorgketens. Hierbij wordt de zorg afgestemd op de wensen en behoeften van mensen die een CVA of TIA hebben doorgemaakt en hun naasten. Een CVA (cerebro vasculair accident), wordt vaak beroerte genoemd.
Patiëntenversie zorgstandaard
De bestaande zorgstandaard voor een CVA of een TIA is uit 2012 en is enigszins verouderd. Een herziene versie is in de maak. Zodra deze beschikbaar is, wordt deze in de leidraad opgenomen. Wel actueel is de patiëntenversie in de leidraad, deze is uit 2018.
Naar de patiëntenversie van de Zorgstandaard CVA/TIA
Casus
Als je het vraagt aan mensen die een CVA of een TIA doormaken en hun naasten, dan hebben velen van hen wensen over betere zorg en ondersteuning. En ook zien ze ruimte voor verbetering van de informatie en communicatie hierover. Vooral na de revalidatie is dat het geval, wanneer mensen als dat mogelijk is hun gewone leven weer oppakken. Veel mensen ervaren dan dat de zorg en ondersteuning niet voldoende aansluit en afgestemd wordt op de zorg die ze ervoor hebben gehad.
Het risico bestaat dan ook dat mensen tussen wal en schip raken, omdat niet op het juiste moment de juiste zorg gevonden en geboden wordt. Waar moet kwalitatief goede zorg in de verschillende zorgfasen aan voldoen? Wat zijn standaarden voor goede zorg? Dat beschrijft de Zorgstandaard CVA/TIA.
Onderbouwing bruikbaarheid
- Evidence-based kennis: kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.
- Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek.
- Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen.
- Ervaringskennis: kennis op basis van de ervaringen van cliënten of verwanten.
Beoordeling
De zorgstandaard is gebaseerd op relevant wetenschappelijk onderzoek, kennis vanuit diverse geledingen en professionals uit de praktijk en ervaringskennis van mensen die een CVA (beroerte) of een TIA hebben doorgemaakt en hun naasten. De zorgstandaard bevat bronvermeldingen vanuit de diverse invalshoeken. De huidige zorgstandaard stamt uit 2012. Deze inmiddels verouderde versie is niet in de leidraad opgenomen. In het najaar van 2020 verschijnt een herziene versie die dan in de leidraad vermeld zal worden. Wel is de actuele patiënten versie uit 2018 opgenomen.
Bron
De zorgstandaard op de website van Kennisnetwerk CVA Nederland