Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Timmers Ervaringsordening

Gepubliceerd op: 09-11-2020

Laatst bijgewerkt op: 30-04-2024

Het is belangrijk om te weten op welke manier mensen met een verstandelijke beperking de wereld ervaren en ordenen. Begeleiders kunnen hier inzicht in krijgen aan de hand van vier ervaringsordeningen. Dit zorgt voor betere ondersteuning. De methode Timmers Ervaringsordening kun je toepassen voor doelgroep ouderen met EMB, EVB+ en psychogeriatrische problematiek.

Met de methode Timmers Ervaringsordening kun je als begeleider door middel van een ordening de eigen omgeving van de cliënt in kaart brengen. Daarvoor zijn vier vragen belangrijk, namelijk:

  • Is hun lichaam veilig?  
  • Is de omgeving betrouwbaar?  
  • Kennen zij de onderlinge verbinding?    
  • Mogen zij zichzelf zijn?

Timmers-Huigens beschrijft vier ervaringsordeningen: 

  1. Lichaamsgebonden ervaringsordening (de ervaringen van een persoon worden geordend vanuit de eigen lichamelijkheid)
  2. Associatieve ervaringsordening (de ervaringen worden geordend vanuit vaste patronen)
  3. Structurerende ervaringsordening (de ervaringen worden geordend vanuit het beoordelen en doorzien van verbanden)
  4. Vormgevende ervaringsordening (de ervaringen worden geordend via bestaande structuren met toevoeging van persoonlijke inzichten)

Meer weten over de methode? Ga naar het boek 'Mogelijkheden voor verstandelijk gehandicapten' op Bol.com

De methode bij EVB+

Voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen en moeilijk verstaanbaar gedrag kan de methode ook toegepast worden. Door aan te sluiten bij de wijze van ervaringsordening, kan meer veiligheid en verbinding gevoeld worden. Bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen zal er vaak sprake zijn van lichaamsgebonden of associatieve ervaringsordening.

Casus oudere cliënt

Een huisgenoot van mevrouw Gerards is plotseling overleden. Mevrouw vraagt of zij de stereotoren van de overledene mag hebben en of de geplande barbecue wel doorgaat. Begeleiders hebben veel moeite met deze houding van mevrouw Gerards. Hoe kan ik te weten komen wat cliënten begrijpen van de wereld om zich heen en hoe zij die inrichten en daarop reageren?

Casus cliënt met EMB

Megan sabbelt op haar mouwen, die zijn altijd nat. We willen dat ze dit afleert, maar ze lijkt weinig op te pikken van onze pogingen haar te corrigeren. Kunnen we met kennis over ervaringsordeningen de zorg die we Megan bieden beter afstemmen op haar behoeften? 

Casus cliënt met EVB+

Zodra de begeleidster even uit het zicht is raakt Nabil overstuur en gaat gillen. Het is voor hem belangrijk dat er een contactlijntje met de begeleidster is om zich veilig te kunnen voelen. Op welke wijze ordent Nabil zijn ervaringen en hoe kunnen we daarbij aansluiten?

Onderbouwing bruikbaarheid tool voor oudere cliënten

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling

De methode van Timmers-Huigens wordt veel gebruikt in de VG-sector. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de methode.

Onderbouwing bruikbaarheid tool voor cliënten met EMB

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling

Er is geen informatie bekend over de werking bij mensen met EMB, maar is effectief gebleken bij andere doelgroepen. Bron: Rug.nl (pdf onderaan de pagina) en het Platform EMG.

Onderdeel van leidraden

Deze tool is onderdeel van de Leidraad Oud en Gelukkig, de Leidraad EMB in het vizier én de Leidraad EVB+ in het vizier. In de leidraden vind je meer kennisproducten voor de specifieke doelgroepen. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Onderzoek

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Boom Uitgevers Den Haag

ISBN

9789051894714

Druk/editie

1

Prijs

Gratis