Innovatie-impuls 2
Gepubliceerd op: 31-05-2023
Laatst bijgewerkt op: 03-09-2024
Hoe kan zorgtechnologie eraan bijdragen dat mensen met een beperking meer eigen regie en zelfredzaamheid ervaren? Door te zorgen voor een goede implementatie en opschaling in zorgorganisaties in de gehandicaptensector. Dit vraagt om samenwerking met cliënten, naasten, zorgprofessionals en andere betrokkenen. Hier ondersteunen Vilans en Academy Het Dorp organisaties bij in de Innovatie-impuls 2.
Vanuit Innovatie-impuls 2 (IIG-2) inspireren en ondersteunen we zorgorganisaties om zelf aan de slag te gaan met zorgtechnologie, via de Innovatie-Route. Met de Innovatie-Route heb je een planmatige aanpak om technologie te implementeren en op te schalen.
Je vindt er onderbouwde kennis, praktische toepassingen, inzichten en ervaringen uit de praktijk. Die helpen je ook om technologie op grotere schaal in te zetten. Zo wordt technologie een logische aanvulling op de dagelijkse zorg en ondersteuning. En kun je mensen met een beperking met behulp van technologie prettiger en beter ondersteunen. Zodat ze meer zelf kunnen kiezen en doen, en meer kwaliteit van leven ervaren.
Aan de slag met zorgtechnologie
Zorgtechnologie speelt een belangrijke rol in de gehandicaptenzorg. Het is van groot belang dat technologische oplossingen beschikbaar zijn voor zorgprofessionals, zodat zij optimaal ondersteund worden in hun dagelijkse werkzaamheden. Zo kan de inzet van innovatieve zorg technologieën bijdragen aan de kwaliteit van leven van cliënten en aan het werkplezier en arbeidsondersteuning bij zorgprofessionals.
Wil je als zorgorganisatie aan de slag met de implementatie en opschaling van technologie? Maak dan gebruik van de Innovatie-Route. Als je tijdens het proces een vraag hebt, stel deze dan online. Onze adviseurs staan voor je klaar met advies of ondersteuning.
Deelnemende organisaties
Ondersteuning bij implementatie
Ondersteuning bij implementatie wordt geboden door de adviseurs en experts die zijn verbonden aan IIG-2. Zij adviseren en coachen organisaties die zorgtechnologie duurzaam willen implementeren. De kennis die beschikbaar is via de Innovatie-Route vormt de basis voor de ondersteuning die wordt geboden. In totaal gaan 21 organisaties op deze manier aan de slag met de inzet van zorgtechnologie: Amsta, Vanboeijen, Pluryn, Philadelphia, Ambiq, SDW, Syndion, Sovak, Ons Tweede Thuis, Abrona, Amarant, Radar, S&L Zorg, Kempenhaeghe, Prinsenstichting, Sprank, Visio, De Parabool, Middin, De Opbouw en Hartekamp Groep.
Ondersteuning bij opschaling
Innovatie-impuls 2 ondersteunt InteraktContour, Bartiméus, Ipse de Bruggen, Prisma, Profila, SGL en ’s Heeren Loo bij opschalingsprojecten via de inzet van adviseurs die hun kennis en expertise delen met de betreffende organisatie. Daarnaast werken organisaties in een lerend netwerk samen aan gezamenlijke vraagstukken. De opgedane kennis en ervaring uit deze opschalingsprojecten wordt toegevoegd aan de Innovatie-Route. Zo kunnen andere organisaties deze kennis benutten wanneer zij zelf de inzet van technologie gaan opschalen.
Van deze organisaties deden er 26 ook mee aan Innovatie-impuls 1.
Goed om te weten
- Hoeveel tijd kost het? Hoeveel tijd het kost hangt af van jullie ambities, hoe groot jullie organisatie is en voor welke technologie jullie kiezen. De complexiteit van de vraag bepaalt de duur van het advies of ondersteuning.
- Hoe lang duurt het programma IIG-2? Activiteiten in het programma lopen vanaf januari 2023 tot en met eind 2026.
- Subsidiegever: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). IIG-2 valt onder de ‘Toekomstagenda: zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’.
- Wie voeren het programma uit? Vilans en Academy Het Dorp.
- Wil je direct aan de slag of meer informatie? Ga naar de Innovatie-Route. Voor vragen kun je contact met ons opnemen via innovatieimpuls@vilans.nl.
Over Innovatie-impuls
Innovatie-impuls 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Lees hier de rapportage van het jaar 2023
Onderzoek naar toegevoegde waarde en implementatie van zorgtechnologie
In de Innovatie-impuls 1 is onderzoek gedaan naar implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. De onderzoekers hebben onder andere implementatietrajecten bestudeerd, literatuuronderzoek gedaan, interviews gehouden met zorgprofessionals en meetinstrumenten ontwikkeld. Naast dat de kennis in de praktijk is gebracht én in de Innovatie-Route is opgenomen, hebben zij ook artikelen geschreven die gepubliceerd zijn in Nederlandse en internationale wetenschappelijke tijdschriften.