Naar hoofdinhoud Naar footer
yvonne-de-jong

Yvonne de Jong

Senior adviseur - Leren en veranderen

Yvonne is senior adviseur familie- en netwerkparticipatie. Als adviseur inspireert, motiveert en ondersteunt ze zorgorganisaties om familieleden te bereiken en betrekken bij zorg en welzijn. Ze maakte de Theatervoorstelling ‘Familiefabels’ en speelde deze bij dertig zorglocaties. Ook geeft ze trainingen en lezingen over mantelzorg en (digitale) familieparticipatie. Verder deed Yvonne onderzoek naar digitaal communiceren met familieleden van mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen, samen met de Radboud Universiteit.

Familiefabels

Een goede relatie tussen zorgmedewerkers en het sociale netwerk van de cliënt is belangrijk. Verkeerde beelden staan familieparticipatie vaak in de weg. Wat ik vaak hoor: ‘de familie heeft nooit tijd’ of ‘als de familie een fout maakt is de zorgorganisatie aansprakelijk’. ‘Familiefabels’, noem ik ze. Zo heet ook mijn theatervoorstelling. Ik kruip in de huid van familietypetjes en breng misverstanden tot leven. Zo help ik medewerkers deze vooroordelen te doorzien. Samen lachen verbindt en ontspant waardoor de boodschap beter beklijft en mensen in gesprek gaan.

Sociaal netwerk betrokken houden

Familieparticipatie zit in mijn bloed. Ik kom uit een gezin met 10 kinderen. Mijn Drentse vader komt ook uit een groot gezin en bij mijn Indische moeder is iedereen oom of tante, familie of niet. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat zo’n sociaal netwerk meekomt en betrokken blijft bij een verhuizing naar een zorgorganisatie? En wat betekent het voor hen om van verzorgingsstaat over te gaan naar participatiemaatschappij? Uitdagende vragen die mij nog enthousiaster maken om met familieparticipatie aan de slag te gaan.

COUP op de werkvloer

Yvonne ontwikkelde de training COUP op de werkvloer voor zorg- en hulpverleners. COUP staat voor Contact leggen en onderhouden, Ondersteunen, Uitnodigen en Participeren. Het opbouwen van een samenwerkingsrelatie langs deze weg draagt bij aan succesvolle participatie. Het resultaat van de training en de uitvoering in de praktijk is dat familieleden zich meer uitgenodigd voelen hun normale sociale band met hun naaste te behouden of weer op te pakken.

Familieparticipatie 2.0

Ik geloof in de kracht van familieparticipatie 2.0. Digitaal communiceren in de zorgsector stond drie jaar geleden nog in de kinderschoenen. Door een lange adem, een goed onderbouwde boodschap en het voortschrijdende digitale tijdperk is dat gelukkig veranderd. Dat blijkt ook de vele positieve reacties van zorgprofessionals die ik krijg na een training of lezing. Digitaal communiceren met de familie is snel, handig en leuk!