COPACA: Meedoen met afasie
Laatst bijgewerkt op: 05-06-2024
Word je getroffen door afasie, dan kun je van de ene op de andere dag niet meer op de juiste woorden komen. Je hebt problemen met het maken van zinnen of moeite om je gesprekspartner te begrijpen. Dat maakt meedoen aan de samenleving moeilijker. Het onderzoeksproject COPACA onderzocht hoe dat komt. De inzichten en opbrengsten van dit onderzoek helpen mensen met afasie om ondanks communicatieproblemen zo goed mogelijk mee te doen. Je kunt kiezen uit 8 verschillende producten.
De leden van de projectgroep hebben in verschillende werkgroepen allerlei data verzameld en producten ontwikkeld om te werken aan alledaagse communicatievaardigheden, zoals:
Brochure Communicatie en participatie bij chronische afasie (COPACA)
In de brochure lees je meer over de opzet van het onderzoek en de producten die zijn ontwikkeld. Dat zijn producten voor verbetering van behandeling van chronische afasie. Ook nieuwe inzichten over communicatievaardigheden van mensen met chronische afasie worden gedeeld. En je vindt informatie over de verschillende werkgroepen en wat zij onderzochten. Bij 'downloads' onderaan de pagina kun je de brochure bekijken en downloaden.
Communicatief Zelfvertrouwen bij Afasie (CZA)
De CZA geeft inzicht in hoe zeker iemand met afasie zich voelt over de eigen communicatieve vaardigheid in bepaalde situaties. De CZA kan worden ingevuld door iemand met afasie. Bij 'downloads' onderaan de pagina kan je de handleiding en vragenlijst (meetinstrument) downloaden.
Communicatiestijl vóór het ontstaan van Afasie (CVSA)
De CSVA geeft inzicht in hoe iemand communiceerde voordat de afasie ontstond. Er zijn twee versies ontwikkeld: één voor personen met afasie zelf, en één voor naasten. Bij 'downloads' onderaan de pagina kan je de handleiding en vragenlijst (meetinstrument) downloaden.
Inventarisatie Communicatie Alledaagse Sitaties (ICAS)
De ICAS geeft inzicht in ervaren mogelijkheden en beperkingen in alledaagse communicatiesituatie van personen met afasie. De ICAS kan worden ingevuld door iemand met afasie. Bij 'downloads' onderaan de pagina kan je de handleiding en vragenlijst (meetinstrument) downloaden.
Persona’s
In een werkgroep zijn ook 8 persona’s ontwikkeld. Dat zijn bedachte personen met allerlei verschillende kenmerken van bestaande personen uit de doelgroep. Je vindt de persona’s via deze pagina.
Belangrijkste uitkomsten
• Mensen met afasie waren vaak tevreden over de gesprekken (gemiddeld cijfer: 8,8);
• Het gedrag van de gesprekspartner heeft veel invloed op de persoon met afasie;
• Het helpt als iedereen de tijd neemt, ruimte geeft en goed luistert;
• Mensen met afasie vinden een goede sfeer in gesprekken belangrijk;
• Ook in gesprekken met onbekenden kunnen mensen met afasie de leiding nemen.
Wie waren de onderzoekers?
Het onderzoek werd uitgevoerd door mensen met afasie, naasten, afasietherapeuten en onderzoekers. Zij weten wat er nodig is en waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Op deze manier sloten project en uitkomsten goed aan op hun dagelijkse praktijk.
Het kernteam bestond uit: Rick Bakker en Jan Meijnen (ervaringsdeskundigen), Hilde Bosschers en Majoke van der Werff (afasietherapeuten), Heleen Dorland en Rimke Groenewold (onderzoekers). De projectgroep bestond uit een grotere groep ervaringsdeskundigen, naasten van mensen met afasie, afasietherapeuten en onderzoekers.
COPACA is een onderzoeksproject uitgevoerd voor en mensen met afasie, afasietherapeuten en onderzoekers. Het project liep tot begin 2024 en werd gefinancierd door ZonMw en de Hersenstichting.
Vervolg
COPACA krijgt een vervolg, genaamd Meedoen met Afasie in de Praktijk (MAP): Implementatie van innovatieve behandeloplossingen. MAP wordt gefinancierd door Nationaal Plan Hoofdzaken.
Het doel van MAP is het evalueren, verder ontwikkelen en landelijk beschikbaar stellen van de nieuwe behandelmaterialen. Het gaat hierbij om materialen die logopedisten helpen om samen met mensen met afasie doelen te stellen. Ook wordt verder gewerkt aan de VR-materialen, waarvoor binnen COPACA al eerste stappen zijn gezet. Je kunt op de hoogte blijven via de website meedoen met afasie in de praktijk.
Meer informatie
- Bekijk voor meer informatie de homepage van het onderzoeksnetwerk COPACA - meedoen met afasie.
- Leer op de website van ZonMw meer over communicatievaardigheden bij afasie verbeteren
Downloads