Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

EVB+ in beeld

Mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) zijn afhankelijk van de ondersteuning van anderen. Een langdurende en betekenisvolle relatie tussen de zorgprofessional, de cliënt en zijn naasten is nodig. Om de cliënt te begrijpen en om goede ondersteuning te bieden. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Wat is volgens professionals en verwanten nodig bij het opbouwen van een goede relatie?

Wat onderzoekt het netwerk en waarom? 

Cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) kunnen hun wensen minder goed uiten. Er is nog weinig kennis over het begeleiden van mensen met een ernstig verstandelijke beperking én moeilijk verstaanbaar gedrag. Onderzoekers maken gebruiken van de methode biofeedback. Hierbij worden de verschillende functies van het lichaam gemeten. 

  • Hoe snel en regelmatig slaat het hart?
  • Hoe snel ademt iemand?
  • Wat is zijn/haar bloeddruk? 
  • Wat is zijn/haar spierspanning?

Daarna wordt gekeken welke invloed 'spanning' bijvoorbeeld heeft op de onderlinge relatie. Ten slotte ontwikkelen de onderzoekers een scholingsaanbod dat professionals kennis en handvatten aanreikt. 

Doel van het onderzoek

  • Inzicht krijgen in factoren die een goede relatie tussen EVB+ cliënten en zorgprofessionals bepalen. 
  • Beter inzicht welke acties spanningen veroorzaken en welke rol dit speelt in de relatie tussen de cliënt en zijn begeleider. 
  • Ontwikkelen van een scholingsaanbod dat handvatten biedt aan de zorgprofessional en meer bekendheid geeft aan de doelgroep.

Hoe verloopt het onderzoekproject?

Het project loopt van 2018 tot 2023. Lees meer over het eerste deel of ga naar het eindproduct: Kennisbundel EVB+ in beeld. Lees meer over deelstudie 2A: Het meten van spanning met een polshorloge. 

Wie zijn de onderzoekers? 

Onderzoekers
Luciënne den Uil, Renske Koordeman en Maaike Hermsen en Roy Otten

Mede-onderzoekers

  • Deelproject 1: Marco Buurman, Hennie van Veen en Angela Prudon
  • Deelproject 3: Hennie van Veen en Angela Prudon

Projectleider

Eline Roelofsen

Meer informatie:

Luciënne den Uil luil@pluryn.nl

Meer informatie:

Downloads