Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

NAH-Trainingshuis

Niet voor iedereen met NAH is thuis wonen na revalidatie weer mogelijk. Het NAH-Trainingshuis is een plek waar cliënten, na de revalidatieperiode, maximaal twee jaar trainen om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Academy Het Dorp onderzoekt in samenwerking met Siza en Klimmendaal Revalidatiespecialisten de toegevoegde waarde van het NAH-Trainingshuis op zelfstandig wonen, het weer meedoen in de samenleving en op kwaliteit van leven.

Wat onderzoekt het onderzoeksproject en waarom? 

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), die na een revalidatietraject nog niet zelfstandig thuis kunnen wonen, ontbrak een goed zorgaanbod. Reden voor zorgorganisatie Siza om een paar jaar geleden te starten met het NAH-Trainingshuis (NAH-T). Dit is een tijdelijke woonplek waar Siza en Klimmendaal Revalidatiespecialisten trainingen bieden. Cliënt, naasten en begeleiders kijken samen wat een cliënt moet leren om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Daarvoor wordt een op maat trainingsprogramma gemaakt, met persoonlijke doelen. 

Wij onderzoeken of het NAH-Trainingshuis doet wat het belooft: kunnen cliënten bij het verlaten van het NAH-Trainingshuis weer zelfstandig thuis wonen? Zijn ze beter in staat om deel te nemen aan de samenleving? Is er een positief effect op de kwaliteit van leven? Ook kijken we wat het NAH-Trainingshuis kost. Met dit onderzoek willen we bereiken dat het NAH-Trainingshuis een vast en betaald onderdeel van de zorg wordt voor mensen met opgelopen hersenletsel, zowel binnen Siza als daarbuiten.  

Wat is het verwachte resultaat van het onderzoek?

We hopen aan te tonen dat door goed en veel trainen op zelfstandigheid, meer mensen zelfstandig thuis kunnen wonen na opgelopen hersenletsel. Dan hoeven minder mensen blijvend in een instelling te wonen. We verwachten dat dit een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van mensen met opgelopen hersenletsel en op de kosten voor de samenleving. 

Wie zijn de onderzoekers? 

Bij dit onderzoek is een groot team van onderzoekers betrokken. Hoofdaanvrager is onderzoeksinstelling Academy Het Dorp: Brigitte Boon (promotor), Marieke Gielissen (co-promotor, projectleider), Rachelle Reijnders (junior onderzoeker). Lees hier het interview met Marieke Gielissen over haar rol bij NAH-Trainingshuis.

Medeaanvragers zijn Siza en Klimmendaal Revalidatiespecialisten. Vanuit Siza: Stijn Wopereis, uitvoerend onderzoeker, science practitioner en promovendus. Vanuit Klimmendaal Revalidatiespecialisten: Dirk Bertens (begeleider), Luciano Fasotti (adviseur). Ook Caroline van Heugten (Maastricht University) en Ben Wijnen (Trimbos) zijn aangehaakt.

En we betrekken in iedere fase van het onderzoek cliënten/ervaringsdeskundigen. Omdat cliënten voor een beperkte tijd in het NAH-Trainingshuis verblijven, wisselt deze samenstelling van de klankbordgroep tijdens het onderzoek van samenstelling. 

Wat heb jij aan dit onderzoek?

Trainen na opgelopen hersenletsel stopt niet na de revalidatieperiode. Het onderzoek geeft medewerkers van het NAH-Trainingshuis hulpmiddelen om deze zorg goed vorm te geven. Bijvoorbeeld op het gebied van trainen: trainen van alledaagse activiteiten, cognitieve revalidatie en hoe omgaan met blijvende veranderingen. We hopen dat ons onderzoek ook handvatten biedt voor andere organisaties die zelfredzaamheid willen bevorderen bij mensen met een beperking. 

Hoe kun jij bijdragen aan het onderzoek?

Tijdens het onderzoek wordt een ‘leerkring’ opgezet. Er zijn meerdere organisaties die vergelijkbare zorg bieden als het NAH-Trainingshuis. Omdat het belangrijk is van elkaar te  leren, zorgen we dat onderzoekers en professionals van deze organisaties regelmatig bij elkaar komen om ervaringen te delen. Heb je interesse om hieraan deel te nemen, mail ons dan via onderzoeknahtrainingshuis@siza.nl.

Lees meer