Autisme
De meeste mensen met autisme in de gehandicaptenzorg hebben ook een verstandelijke beperking. Autisme uit zich per persoon op een andere manier. De verschillen in problematiek en hulpvragen zijn dan ook heel groot. Als begeleider moet je daarom bij elke cliënt opnieuw je algemene kennis over autisme vertalen naar je cliënt.
De basis voor de ondersteuning van een cliënt met autisme is een veilige omgeving. Het zorgen voor veiligheid is een belangrijk onderdeel in het werk van begeleiders die met autisme te maken hebben. Er zijn verschillende manieren om zo'n omgeving voor elkaar te krijgen. Dat is voor elke cliënt anders.
Zelfstandigheid en zelfredzaamheid
Ondersteuning aan mensen met autisme is vaak gericht op zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Mensen met autisme hebben daar vaak veel hulp bij nodig. Bijvoorbeeld omdat ze vaardigheden die ze ergens geleerd hebben niet automatisch gebruiken in andere situaties (kunnen generaliseren). Ook begrijpen ze vaak niet hoe ze in verschillende sociale omgevingen moeten handelen.
Verplaatsen in de persoon met autisme
Mensen met autisme nemen anders waar. Ze richten zich vaak op details en zien het geheel niet, waardoor ze waarnemingen een andere betekenis geven. Daardoor gaan mensen met autisme op een andere manier met informatie om. ‘Vreemd’ gedrag is soms het gevolg. Als begeleider moet je bereid zijn om je te verplaatsen in de denkwereld van de persoon met autisme.