Casus 3: Afkoelen met de deur op slot
Gepubliceerd op: 27-08-2020
Casuïstiek is erg belangrijk bij het creëren van bewustwording over de Wet zorg en dwang. Daarom vind je op het Kennisplein Gehandicaptensector drie speciale casussen over onvrijwillige zorg in de gehandicaptensector. Lees hier casus 3: Afkoelen met de deur op slot. Hoe zou jij hierop reageren? Deel je mening!
'Ik verkoop je een klap'
Daan is een jongen van 16 jaar met het syndroom van Down en autisme. Daan is mobiel en niet afhankelijk van een rolstoel. Hij gaat dan ook graag aan de wandel door bijvoorbeeld het gebouw of buiten. Daan houdt van rust en kan er niet tegen als er veel geluiden of andere prikkels om hem heen zijn. En komt een cliënt te dichtbij, dan kan diegene zeker een klap verwachten.
Afkoelen in een individuele ruimte
Laatst ging de juf van Daan met hem traplopen. Toen zij halverwege waren kreeg zijn juf een harde tik in haar buik. Ze gingen gelijk terug naar de groep. Omdat Daan erg sterk is liet zij hem even afkoelen in de individuele ruimte met de deur op slot.
Wat is een goede oplossing voor agressief gedrag?
Als Daan dit agressieve gedrag vertoont wordt hij wel vaker even in de individuele ruimte gestopt. Zo sloeg hij laatst een andere cliënt toen zij samen op de bank zaten. De cliënt was aan het schreeuwen en daar was Daan niet van gediend. Het lijkt erop dat Daan vooral slaat als hij zich in een onrustige ruimte bevindt en geen structuur krijgt.
Tip! Met de Sociale Informatieverwerkingstest (SIVT) kun je gedragsproblemen en agressief gedrag bij kinderen en jongeren in kaart brengen. De test is inmiddels online beschikbaar. SIVT is ook geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
Meer informatie
- Meer bewustwording over de Wet zorg en dwang
- Casus 1: Rolstoel op de rem
- Casus 2: Ronnah weigert te eten