Naar hoofdinhoud Naar footer

Epilepsie

Laatst bijgewerkt op: 01-11-2024

Epilepsie komt bij ongeveer 1 op de 150 mensen voor. Bij ongeveer een derde van de patiënten is de epilepsie complex. Vaak ontstaan dan ook extra beperkingen. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt epilepsie relatief veel voor. Van hen heeft ruim dertig procent epilepsie.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een elektrische ontregeling in de zenuwcellen in de hersenen, 1 deel of meerdere delen van je hersenen zijn onbedoeld en onverwachts overactief. Je hersencellen geven tijdens zo’n aanval prikkels af aan je lichaam waardoor je verschijnselen krijgt die je niet kunt onderdrukken. Zoals schokkende bewegingen met je armen of benen of een verandering van bewustzijn. Afhankelijk van de locatie in de hersenen die onbedoeld en onverwacht actief is, uit zich dit in verschillende soorten aanvallen.

Om inzicht te krijgen in de aanvalsvorm en het type epilepsie is verdere diagnostiek nodig. Soms is het nodig om de plek in de hersenen ‘waar de epilepsie begint’ te bepalen. Er zijn veel verschillende vormen van onderzoek. De arts bespreekt welk onderzoek of combinatie daarvan het beste bij de situatie past.

Epilepsie bij mensen met een verstandelijk beperking

Epilepsieaanvallen bij mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak moeilijk onder controle te krijgen. Behandeling richt zich meestal op het verminderen van aanvallen en het verminderen van de ernst van de aanval. Behandelen kan bijvoorbeeld met medicijnen, die heten anti-epileptica. Andere behandelopties zijn; een ketogeen dieet, een hersenoperatie, Deep Brain Stimulation (DBS) en/of Nervus Vagus Stimulatie (NVS).

Zelfstandig wonen met epilepsie kan een grote uitdaging zijn. Als de epilepsie ‘leven, wonen en zorg’ aanzienlijk compliceert, kan 24-uurszorg in een gespecialiseerd centrum nodig zijn. De gespecialiseerde setting van epilepsiewoonzorg biedt zorg op maat. Er is nadrukkelijk ruimte voor de invloed die epilepsie op iemands dagelijks functioneren, gedrag en stemming kan hebben.

Leerhuis Epilepsie

Om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren zijn de expertisecentra Kempenhaeghe en SEIN het Leerhuis Epilepsie gestart. Zorgprofessionals kunnen bij het Leerhuis Epilepsie terecht voor scholing over epilepsie. Scholing wordt gegeven door kundige trainers die beschikken over veel (recente) praktijkervaring. Ga naar de website van het Leerhuis Epilepsie voor meer informatie.

 

Nieuws epilepsie

Er is geen nieuws bij dit thema.

Tips epilepsie

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items epilepsie

Er zijn geen agenda-items gevonden