Begeleider: 'Laat me meer ervaren met vallen en opstaan’
Gepubliceerd op: 17-06-2021
Ervaringsdeskundige Viviane vertelt in dit interview in hoeverre ze vrijheid ervaart terwijl ze woonachtig is in een instelling. ‘Vrijheid kan zowel je vriend als je vijand zijn’, vertelt ervaringsdeskundige Viviane. ‘In het verleden heb ik weleens opgesloten gezeten. Met een rechterlijke machtiging. Maar je blijft als mens naar vrijheid verlangen. Je wilt kunnen gaan en staan waar je wilt. Maar wel op een manier dat je terug kan vallen als het minder gaat.’
Door: ervaringsdeskundige Viviane
Mijn naam is Viviane en ik werk als ervaringsdeskundige bij de LFB. Dat is de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Momenteel woon ik bij een instelling. Zelfstandig leven en wonen vroeg namelijk te veel van mij. Met begeleiding gaat dit nu beter. Ik kan me best nog weleens onzeker en kwetsbaar opstellen. Soms begrijp ik de dingen niet goed. Dan nemen anderen nog weleens de controle over. En gaan ze voor mij beslissen. Terwijl ik liever keuzes heb. Dat mensen vragen wil je keuze A, B of C? En dat ze goed bij me nagaan of dit echt wel is wat ik wil.
‘Vrijheid is me heel erg lief’
Ik heb in het verleden ook te maken gekregen met een stukje bescherming. Ik heb toen een tijdje opgesloten gezeten. Ik ging met de verkeerde mensen om. Ik gaf te veel geld weg. Ik kreeg toen medicatie voor een psychose. Maar het is niet leuk om je vrijheid op te moeten geven. Vrijheid is me heel erg lief. Je wilt namelijk kunnen gaan en staan waar je wilt. Daarom vind ik het goed dat de Wet zorg en dwang (Wzd) er is gekomen. Daarin kunnen mensen alleen worden opgesloten, als het echt niet anders kan.
Dit zijn de tips van Viviane aan begeleiders:
- Kijk naar wat wel kan, in plaats van wat niet.
- Stimuleer mensen om zelfstandigheid te ontwikkelen. Maar reik ze wel de hand als dat nodig.
- Zie ons als mensen met mogelijkheden, in plaats van beperkingen.
- Luister naar iemand als persoon. Niet als een cliënt.
- Zorg dat mensen zich gehoord en gezien voelen.
- Wees heel zuinig op vrijheid van mensen.
‘Ik wil zuinig omspringen met mijn vrijheid’
Ik wil voorkomen dat ik weer opgesloten word. Daarom omarm ik mijn vrijheid nu meer. Ik weet dat ik er zuinig mee moet omspringen. Ik wil niet weer dat bepaalde mensen in mijn leven misbruik van me maken. Dan kan het zo weer gebeuren. Het leven is beter wanneer je controle kunt houden en hebben.
‘Ik wil leren met vallen en opstaan. Net als ieder ander’
Nu moet ik vaak eerst iets bewijzen dat ik het kan. Bijvoorbeeld door het te laten zien. Maar waarom mag je het niet gewoon proberen als je dat wilt? Begeleiders zijn vaak bang dat het weer fout gaat. Als je één keer zoiets meemaakt, word je in een hokje gestopt. Terwijl ik wil leren met vallen en opstaan. Net als ieder ander. Ik zou willen dat er meer naar mijn mogelijkheden word gekeken. Dat ik kan groeien en ontwikkelen. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste wat ik tegen begeleiders wil zeggen. Kijk niet alleen naar onze beperking. Maar zie ons ook als mensen met mogelijkheden.