Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Dankzij technologie van dagbesteding naar werk

Gepubliceerd op: 23-06-2023

Adullam wil dat de cliënten een zo normaal mogelijk leven kunnen hebben met vrijheden. Betrouwbare technologie is onmisbaar om die vrijheid te bieden. Daarmee zijn begeleiders namelijk in staat om snel hulp in te schakelen als er iets misgaat.

Werk in plaats van dagbesteding

Eerder ‘werkten’ de zorgintensieve cliënten in een afgehuurde vestiging. Martijn Emens, begeleider bij Adullam, wilde meer: "We streven ernaar om onze cliënten echte werkervaringen te bieden, in plaats van alleen dagbesteding. We willen ze zoveel mogelijk het normale leven laten ervaren.”

Zo kwam de organisatie terecht bij Camping De Solse Berg. Een geschikte plek om mensen met een verstandelijke beperking een goede werkervaring te bieden. Op de camping en in de houtzagerij verrichten ze klusjes onder begeleiding van minimaal twee begeleiders. Maar het terrein is groot, en daardoor moeten begeleiders goed samenwerken om de situatie te overzien.

Realtime hulp inschakelen

Om echte werkervaring mogelijk te maken, beschikken begeleiders over speciale smartphones. Met deze smartphones zijn begeleiders met een druk op een knop verwijderd om hulp in te roepen. De ontvanger ziet op een kaart, een soort Google Maps waar de hulp nodig is. . En al lijkt het een kleine stap, het maakt een gigantisch verschil voor de cliënt.

De begeleiders gebruiken deze smartphones bij het begeleiden en veilig houden van cliënten tijdens hun werk op de camping. In eerste instantie is de smartphone ingezet in een kleine testgroep, maar vanwege de gebruiksvriendelijkheid werd het aantal gebruikers al snel uitgebreid.

Aangezien er via een alarmoproep altijd iemand van een andere groep beschikbaar is, zijn nu slechts twee begeleiders nodig voor de groep deelnemers. Daardoor richten andere medewerkers zich op wat hun belangrijkste aandacht vergt: betere zorg.

Anticiperen bij hulp in nood

Emens geeft een voorbeeld hoe de smartphone helpt om gevaarlijke situaties te voorkomen. “Onlangs was een groep aan de slag met het klieven van hout. Het terrein van de camping is behoorlijk groot, en de houtzagerij bevindt zich in een bosrijke omgeving. Eén van de deelnemers op het bosterrein was plotseling vermist. Gelukkig had een begeleider van de andere groep hem gezien bij de camping. Hij gaf meteen door waar de deelnemer was. Dit laat zien hoe snel we kunnen handelen in een crisissituatie en hoe waardevol de meest toegankelijke technologie is.” 

Al met al biedt deze technologie meer veiligheid voor zowel cliënten als zorgverleners. “We schakelen nu heel snel in crisissituaties. Maar bovenal biedt het cliënten de mogelijkheid om meer van het normale leven te ervaren. Nu hebben de zij echt het gevoel dat ze aan het werk zijn.”

Innovatieve devices en intelligente sensoren

Als Emens naar de toekomst kijkt, dan hoopt hij dat het innoveren voortgezet wordt. “Het lijkt me mooi als wij meegaan in de trend van innovatieve devices en intelligente sensoren. We verwachten diverse nieuwe locaties te openen en daarbij wordt de inzet van technologie steeds belangrijker. Niet alleen wat software betreft, maar ook om zorgprocessen te verbeteren door innovatieve alarmering.”

Meer informatie 

Deel deze pagina via: