Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De Ziep: Vrij leven in een beschermde omgeving

Gepubliceerd op: 04-02-2020

Mensen met een verstandelijke beperking zo gewoon mogelijk laten leven, midden in de samenleving. Dichterbij streeft daar naar. Maar de zorgorganisatie ontdekte dat sommige mensen beter tot hun recht komen in een beschermde omgeving. Het leidde tot een bijzondere locatie: De Ziep.

De gebouwen van De Ziep in Ottersum liggen er schitterend bij. Modern van architectuur, midden in de natuur, aan de rand van wat vroeger het instellingsterrein van Dichterbij was. Nu is de bosrijke omgeving populair bij wandelaars en andere recreanten. En nu wonen op het terrein ruim 40 cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen (EVB+). Beschermd, in een veilige omgeving.

Beschermd wonen

Dichterbij was een van de eerste zorgorganisaties die mensen met een verstandelijke beperking van het instellingsterrein naar woningen in de wijk verhuisde. Met succes: velen wonen er met plezier, hebben een zinvolle dagbesteding en doen leuke dingen in hun vrije tijd. Maar langzaam maar zeker groeide binnen de organisatie het inzicht dat EVB+ cliënten een meer beschermde omgeving nodig hebben.

“In de wijk waren er voor hen veel vrijheidsbeperkende maatregelen nodig”, zegt Hans Bloemen, manager Dichterbij. “Terwijl we juist zo min mogelijk beperkingen willen opleggen. Op De Ziep wonen ze weliswaar in een beschermde omgeving, maar daarbinnen hebben ze veel vrijheid.”

Samen

Het concept en de woningen van De Ziep zijn samen met cliënten, verwanten en medewerkers ontwikkeld. Bloemen: “Dat is onze manier van werken. We gebruiken daarvoor een unieke methode: Als je het mij vraagt. Iedere woning is op maat gemaakt, de cliënt staat echt centraal. We hebben veiligheidsmaatregelen ingebouwd, materialen gebruikt die tegen een stootje kunnen en goed nagedacht over loop- en zichtlijnen om medewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen bij hun werk. Ook is veel domotica verwerkt om de veiligheid van cliënten en medewerkers te vergroten.”

Nuttig werk

Cliënten kunnen lekker naar buiten en maken contact met de samenleving op het moment dat het hén uitkomt. Bloemen: “Het team zoekt de samenleving op. Vanuit een veilige thuisbasis, afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënten. Ze halen bijvoorbeeld oud papier en glas op in de wijk, brengen krantjes rond, maken paardenstallen schoon in de buurt of werken in de koeienstal van een boer. Nuttig werk, dus.” De cliënten wonen nu een jaar op De Ziep. En het gaat goed met hen, aldus Bloemen. “Ze voelen zich thuis en het aantal incidenten en de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen zijn sterk afgenomen. Ook verwanten zijn tevreden. Zij hebben een sleutel en zijn dag en nacht welkom.”

Bekijk de video over Eppo, een van de bewoners van De Ziep

Platform

De afgelopen jaren heeft Dichterbij veel kennis en ervaring opgedaan met de doelgroep EVB+. Tijdens symposium Buitengewoon natuurlijk deelde de zorgorganisatie die kennis. Ab Klink, zorgbestuurder bij verzekeraar VGZ, sprak er zijn waardering uit voor Dichterbij en De Ziep. Bloemen is blij met het platform. “Zorgorganisaties kunnen veel van elkaar leren. Dat is nodig; we weten eigenlijk nog maar weinig over de doelgroep. Het kennisplatform kan een flinke bijdrage leveren om daar verandering in te brengen.”

Meer weten

  • Download de brochure over De Ziep (pdf) onderaan de pagina. 
  • Download de folder over Doorstroom/crisisopvang op het terrein van De Ziep (pdf) onderaan de pagina.

Meer weten over De Ziep? Mail naar Hans Bloemen: h.bloemen@dichterbij.nl. Meer informatie over Dichterbij vind je op hun website.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan