Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Dieren inzetten in de zorg geeft plezier en vertrouwen

Gepubliceerd op: 20-07-2020

Ondersteuning op vier poten

In juli 2019 startte bij Cosis de pilot ‘Dieren in de zorg. Ondersteuning op vier poten.’ Dieren worden al jaren gebruikt in zorgsituaties. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de band tussen mens en dier. Daaruit blijkt dat de omgang met dieren een positief effect kan hebben op mensen. Het doel van de pilot ‘Ondersteuning op vier poten’ was om aan te tonen wat de inzet van dieren kan betekenen, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Dieren zorgen voor plezier en (zelf)vertrouwen

Hendrike: “Het meest opvallende resultaat uit de pilot is misschien wel het plezier dat de cliënten, begeleiders, handlers en dieren hebben beleefd aan de inzet van de dieren. Ook heeft het inzetten van een dier in veel gevallen een effect op het zelfvertrouwen van de cliënten. Doordat de inzet van een dier niet voelt als therapie, maakt dat de motivatie van de cliënten om mee te doen hoog is. Je gaat wat leuks doen. Middels het dier kun je op indirecte wijze werken aan doelen. Omdat de cliënt de interactie heeft met het dier, vormt het dier een middel om moeilijk bespreekbare dingen wel bespreekbaar te maken.”

Zo blijkt ook uit een aantal mooie ervaringen van deelnemers: 

  • “Ik vertelde de cliënt dat volgende week vrijdag Guusje de hond komt. Hij juichte van blijdschap! Hij zag een filmpje van Guusje en heeft een boodschap voor Guusje ingesproken. De cliënt is erg vrolijk.''
  • “'s Middags kwam het konijn langs, daarna was de cliënt helder en vrolijk aanwezig. Toen het konijn weg was wees de cliënt nog op de tafel en zei ze 'daar kooitje' en gingen haar handen alweer naar haar borst toe van genoegen.”
  • “Twee weken geleden is de cliënt begonnen met de dierenpilot 'konijnen'. Het viel mij op dat de cliënt minder pijn aangeeft als ze zich bezig houdt met de konijnen. Het doet haar aanzienlijk goed.”

Tips voor het inzetten van dieren

Hendrike geeft aan de hand van de pilot ook een aantal praktische tips voor als je er zelf mee aan de slag wilt: 

  • Het inzetten van dieren kan heel laagdrempelig, waardoor het soms toegankelijker is voor de cliënt dan andere therapievormen. Iemand uit de pilot zegt bijvoorbeeld: ‘Mila weer bij cliënt geweest, er was een ander hondje bij. Cliënt was gelijk weer super enthousiast, dat Mila er was. Ze knuffelde en aaide hem gelijk. De rest van de ochtend was haar stemming goed.’
  • Je kan er echt wat mee bereiken, de motivatie van de cliënten is hoog.
  • De inzet van een dier in de zorg kan wat betekenen voor bijvoorbeeld het omgaan met angst, plezier maken, bewegen, emotie regulatie, grenzen aangeven en leren communiceren.
  • Bij de inzet van dieren is het belangrijk hier iemand bij te betrekken met een speciale opleiding in de richting van zorg & dier. Zij weten namelijk precies hoe je dit het beste kunt doen. En waar je rekening mee moet houden als het bijvoorbeeld gaat om de veiligheidsmaatregelen. 
  • Bedenk dat het een optie is die de moeite waard is van het afwegen! 
  • Lees het eindverslag van de pilot ‘Ondersteuning op vier poten’. 

Meer weten?

Wil jij meer informatie of heb je vragen over het onderzoek ‘Ondersteuning op vier poten’? Neem dan contact op met Hendrike Fonteine via H.Fonteine@cosis.nu of met Saskia Wiggemans via s.wiggemans@cosis.nu

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan