Naar hoofdinhoud Naar footer

Ervaringsdeskundige Ans: ‘Ik ben in een verkeerd hokje geplaatst’

Gepubliceerd op: 24-02-2021

Met deze blog wil ik een oproep doen dat begeleiders moeten letten op verward gedrag bij hun cliënten. Toen het minder goed met me ging heb ik zelf ook verward gedrag laten zien. Dus ik weet hoe het is. Mijn naam is Ans. Ik werk als ervaringsdeskundige voor de LFB. Dat is een organisatie voor en door mensen met een beperking. Graag deel ik mijn verhaal op het Kennisplein. Ik wil graag begeleiders handvatten geven zodat ze dit gedrag eerder kunnen signaleren. 

Meer weten over Ans? Bekijk dan onderstaande video!

YouTube video thumbnail

‘Ik klap snel dicht als er dingen aan me worden gevraagd’

Hulpverleners dachten dat ik begeleiding van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) moest krijgen. Omdat ik psychische problemen zou hebben. Maar ik heb een verstandelijke beperking. Dat hebben ze veel te laat gezien. Het is dan ook belangrijk om goed door te vragen. Zelf klap ik bijvoorbeeld dicht als er dingen aan me worden gevraagd. Dat soort dingen zijn belangrijk om te weten.

‘Verward gedrag kan ook door te veel prikkels komen’

Mijn verward gedrag komt voor wanneer ik te veel prikkels krijg in mijn hoofd. Ook snap ik niet altijd wat er aan me gevraagd wordt. Voor mensen met een beperking gaat de wereld te snel. Ook is de maatschappij te moeilijk. Ik kan het vaak niet goed volgen. Men gebruikt vaak te veel moeilijke woorden.

Dit vindt Ans belangrijk voor mensen met verward gedrag:

  • Vraag goed door.
  • Maak een crisiskaart wanneer iemand verward gedrag laat zien.
  • Ga goed op zoek naar de oorzaak achter verward gedrag.
  • Pas op met invullen voor een ander.
  • Plak niet te snel een label op iemand.
  • Gebruik simpele woorden.
  • Pas je tempo aan.
  • Laat iemand in crisis ophalen door een gewone auto. Geen politieauto.

‘Mensen met verward gedrag moeten niet met een politieauto opgehaald worden’

Waar ik trots op ben? Ik heb samengewerkt met Onno Hoes. Onno Hoes is de broer van Isa Hoes. Zijn zwager Antonie Kamerling was manisch depressief.  Onno Hoes was voorzitter van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. Hij heeft het van dichtbij meegemaakt hoe het is als iemand last heeft van verward gedrag. Ik heb toen tegen hem gezegd dat het niet goed is om mensen met verward gedrag met een politieauto op te komen halen. Toen ik in een politieauto zat, keken mensen op straat heel raar naar me. Ze denken dat je een moord hebt gepleegd of iets hebt gestolen. Ik heb het voor elkaar gekregen dat mensen nu met een gewone auto worden opgehaald.

Maak een crisiskaart

Wat ik tegen begeleiders wil zeggen? Vraag altijd of iemand een crisiskaart of hulpkaart heeft. De crisiskaart geeft aan wat hulpverleners moeten doen of laten als iemand in crisis is. Heb je een cliënt die weleens verward gedrag vertoont? Maak dan samen zo’n crisiskaart. Je vindt meer informatie daarover op de website: www.crisiskaart.nl. Zelf heb ik nu ook zo’n crisiskaart die ik bij me draag. Zodat anderen weten wat ik moet doen als het weer gebeurt. Dat vind ik een fijn idee.

Deel deze pagina via: