Ervaringstrainingen: zorgprofessionals worden even zorgvragers
Gepubliceerd op: 28-04-2025
Er zijn verschillende trainingsbureaus die ervaringstrainingen aanbieden aan zorgprofessionals. De rollen worden even omgedraaid. Zorgprofessionals uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg kunnen ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van zorg.
Lieke du Bois is oprichter van een van deze trainingsbureaus. Zij werkte jarenlang in de gehandicaptenzorg en zag dat er in de begeleiding onbewust veel routine ontstond. ‘Ik vroeg me af of wij wel echt wisten wat de cliënten aan ons vroegen en van ons nodig hadden’, zegt Lieke. Zij vond het belangrijk dat begeleiders leerden te kijken naar de impact van hun eigen gedrag.
In de ervaringstrainingen kunnen de begeleiders nu zelf ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn van zorg. ‘Het is geen rollenspel want iedere deelnemer blijft zichzelf. Pas dan komt de zorgervaring echt goed binnen.’
Dagelijkse dingen
In de trainingen kunnen de deelnemers de dagelijkse dingen ervaren. De trainers zijn de begeleiders. ‘De deelnemers worden onder andere geholpen met eten en drinken’, zegt Lieke. ‘Tijdens het eten gebeurt het vaak dat de begeleiders bijvoorbeeld met elkaar in gesprek gaan over lopende zaken en hebben dan weinig aandacht voor de deelnemers.’ Daarnaast worden er activiteiten gedaan. Een van de activiteiten is de wandeling. Net voor het wandelen wordt iedere deelnemer geholpen met het aantrekken van de jas. Zo ervaren deelnemers dat wachten op elkaar heel erg lang kan duren. Iedere deelnemer reageert hier op zijn of haar eigen manier op.
Eigen regie
Door de ervaringstrainingen worden begeleiders zich bewust van hun gedrag zodat hierdoor de eigen regie van de cliënten wordt vergroot. ‘Door de drukte op de groepen hebben begeleiders vaak de neiging om dingen van cliënten over te nemen’, zegt Lieke. ‘Dit gaat sneller, maar voor cliënten kan dit heel kinderachtig en zelfs irritant overkomen.’ Volgens Lieke is het erg belangrijk om cliënten in hun kracht te zetten. ‘Je moet kijken naar wat de cliënten wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen.’
Dit doe ik ook!
Er komen veel emoties los tijdens de ervaringstrainingen. Gedurende de training zie je dat mensen verschillend reageren. De ene deelnemer raakt geïrriteerd, de ander klapt helemaal dicht en een derde probeert te vluchten. Regelmatig krijgen de deelnemers de slappe lach. De herkenning met de dagelijkse praktijk is groot.
‘Als een deelnemer wil vluchten weet ik dat de training geslaagd is’, zegt Lieke. ‘Ze zijn de herkenbare betutteling dan meer dan zat.’ Na de training zijn de deelnemers vaak erg enthousiast. Deelnemers geven aan dat ze inderdaad hetzelfde gedrag laten zien op de groep. ‘Oh wat erg, dat doe ik ook!’ wordt regelmatig gezegd.
Trainingsbureaus
Er zijn een aantal trainingsbureaus die ervaringstrainingen aanbieden, zoals De Keerzijde en LVB Xperience. Bij het AutismeBelevingsCircuit kun je ervaren hoe het is om te leven met autisme.