Naar hoofdinhoud Naar footer

Het belang van een leven lang ontwikkelen

Gepubliceerd op: 16-09-2024

Laatst bijgewerkt op: 16-09-2024

Niet alleen de zorg verandert, ook het onderwijs voor de zorg verandert. Daarom is een leven lang ontwikkelen zo belangrijk, vertelt Minie Eising van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Nieuw binnen dit thema zijn ontwikkelpaden, die duidelijkheid geven over carrièrekansen en opleidingsmogelijkheden in de zorg. In dit interview lees je hoe het onderwijs voor de zorg verandert en waarom een goede samenwerking steeds belangrijker wordt.

Veranderende zorg

We weten het allemaal: de gehandicaptenzorg verandert. Zo worden mensen met een beperking steeds ouder. Het aantal mensen dat veel zorg nodig heeft, stijgt. We gebruiken steeds meer ondersteunende technologie en het sociale netwerk krijgt een steeds belangrijkere rol in de zorg en ondersteuning. Deze ontwikkelingen hebben niet alleen invloed op het dagelijkse werk van de zorgprofessionals, maar ook op het onderwijs voor de zorg.  

Veranderend onderwijs

En die opleidingen, die zijn de laatste jaren ook veranderd. Niet iedereen volgt meer een volledige opleiding om aan de slag te kunnen in de gehandicaptenzorg. Mensen die al kennis en werkervaring hebben, hoeven soms alleen over bepaalde onderwerpen bij te leren om goed hun werk te doen. Zo ontstaan meer en meer routes naar werken in de zorg. Een voorbeeld van zo’n route is een mbo-opleiding, gecombineerd met speciale trainingen van de zorgorganisatie zelf.

Werkplekleren

Ook leren op de werkplek wordt steeds populairder, vertelt Minie Eising, beleidsadviseur bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). ‘Dus leren in de praktijk en vanuit je eigen leervraag. En dat kan op veel verschillende manieren: door workshops te volgen, door een buddy of een coach, door (online) trainingen en door te leren van de ervaringen en kennis van mensen met een beperking en hun sociale netwerk.’ Mooie ontwikkelingen, vindt Eising. ‘In de zorg veranderen dingen snel. Daarom is het belangrijk om je hele leven te blijven leren, zodat je goede zorg kunt blijven geven.  

Nieuw: ontwikkelpaden

Nieuw binnen het thema leven lang ontwikkelen zijn ontwikkelpaden. De VGN ontwikkelt deze samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), ouderenzorg en sociaal werk. Deze ontwikkelpaden maken duidelijk hoe iemand zich kan ontwikkelen binnen bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg. ‘Ze gaan uit van de (werk)kennis en ervaring die iemand al heeft’, vertelt Eising. ‘Welke stappen zijn nodig om te starten met werken in de zorg of door te stromen naar een andere rol? Op deze manier maken we het aantrekkelijk om te werken in de gehandicaptenzorg en helpt het om de personeelstekorten te verminderen.’ De ontwikkelpaden zijn eind dit jaar beschikbaar.

Uitdagingen 

Er zijn ook uitdagingen, geeft Eising aan. ‘Zorg en onderwijs moeten daarom goed samenwerken. Mensen op een andere manier opleiden, vraagt best veel van zorgorganisaties. Want hoe begeleid je mensen die verschillende opleidingen volgen en verschillende leervragen hebben? Er komen mensen bij zorgorganisaties binnen die stagelopen of delen van een mbo-opleiding volgen of werken en studeren combineren. Hoe je nieuwe collega’s begeleidt, vraagt best veel van het team. Maar het vraagt ook wat van het onderwijs. Hoe richt je verschillende opleidingen in? Hoe bieden we zorg? Hoe gaan we dat samen doen? We hebben elkaar echt nodig.’

Lees meer

Wil je meer weten over het onderwijs in de zorg? Of ben je docent of trainer en ben je op zoek naar lesmateriaal om te gebruiken tijdens je lessen? Bekijk dan onze pagina over onderwijs, hier vind je het laatste onderwijs nieuws en lesmateriaal over verschillende onderwerpen. 

Deel deze pagina via: