Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Hi Sense EMB-app in de praktijk getest

Gepubliceerd op: 14-04-2022

De EMB Hi Sense app maakt het voor begeleiders en verwanten van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) mogelijk om sensitief en adequaat te reageren op signalen. Met als gevolg dat mensen met EMB minder stress ervaren en meer regie krijgen over hun eigen leven. Elke dag moeten er 4 vragen beantwoord worden.

“Het is zo simpel als wat en daarom vergeet je het. De app schudt je wakker, zodat je dingen weer bewuster doet, met direct resultaat.” Aan het woord is drs. Saskia M. van der Weck, GZ-psycholoog, onderzoeker. Zij werkt met volwassen met LVB en heeft een zoon met een zeer ernstige verstandelijke beperking. “Ik heb een groot communicatieprobleem met mijn zoon omdat hij niet praat. Ik ben eigenlijk steeds op zoek naar communicatiemiddelen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Hi Sense app?

Waarschijnlijk via mijn werk, ik denk via een nieuwsbrief.

Welke verwachtingen had je voorafgaand aan het gebruik van de Hi Sense app?

Geen verwachtingen, misschien onderzoekend. Ik wist niet goed wat ik er van moest verwachten en ik dacht eigenlijk dat ik het meeste wel zou weten.

Wat zijn je ervaringen met het gebruik van de app?

De uitleg bij de vragen heeft mij het meest geholpen, die informatie is heel behulpzaam. De app heeft me nieuwe inzichten opgeleverd in de omgang met mijn kind. Het heeft me bevestigd in mijn eigen sensitiviteit. Het is fijn om bevestigd te zien wat je intuïtief al doet. En het heeft me nieuwe informatie opgeleverd die ik nog nader ga bestuderen. Bijvoorbeeld over het nut van spiegelen en over de belevingswereld van mijn kind. Mijn zoektocht is nog niet ten einde, maar gaat verder.

Hoe gemakkelijk vond je het gebruik van de Hi Sense app (hoe praktisch, gebruiksvriendelijk, qua tijdsduur en tijdsinvestering, etc.)?

De app is zeer uitnodigend en positief gesteld. Ik heb niet alle vragen goed kunnen invullen omdat de app soms bleef hangen. Dat was wat demotiverend. Ik vond het uiteindelijk niet zo erg omdat ik in de uitleg achteraf goed kon zien wat echt goed en fout was. Ik vond de score dus niet zo relevant, maar het terugkijken op antwoorden wel heel zinnig. Het lukte niet om de herkansing te doen en dat had ik wel graag gewild. De app gaf me later die optie niet meer.

Qua tijdsduur vond ik het aanvankelijk een beetje gek dat ik maar vier vragen per dag kreeg, waardoor het lang duurt. Ik wilde liefst meteen door. Maar later bedacht ik dat het zo ook wel goed is, want na het invullen van slechts vier vragen kijk je met meer aandacht naar de uitkomsten. Mijn tempo is 1000 keer hoger dan mijn zoons tempo, waardoor hij snel op zijn tenen moet lopen. Dan zijn slechts vier vragen per keer juist goed.

Wat waren je conclusies na het gebruik van de Hi Sense app?

Dat ik nog veel kan leren over de omgang met mijn kind en hoeveel dat nog kan opleveren.

Wat heeft de Hi Sense app je opgeleverd?

Meer contact met mijn kind. Ik ben weer bewust gaan spiegelen, ben meer aanwezig in het moment, mindfuller en dat levert meer contact op met mijn zoon. Ik ben meer spelletjes gaan doen, met beurten nemen, heen en weer. De app heeft mij attent gemaakt op de dingen die gemakkelijk wegzakken, omdat je denkt “Hij reageert toch niet.” De app heeft mij de bevestiging gegeven dat hij er wel op reageert. Ik realiseer me het plezier dat ik daaraan beleef en ben weer wakker geschud.

Zou je de app aanbevelen? Zo ja, aan wie?

Ja, ik heb de app aanbevolen aan collega’s en de zorgverleners van mijn zoon.

Wat was voor jou het meest bijzondere moment bij gebruik van de app?

Een directe reactie op iets wat ik spiegelde, waardoor ik opeens een heel intens contact had.

Welke tips wil je de makers geven?

Ik zou de app ook wel per mail toegestuurd willen krijgen, dan kun je het gemakkelijker lezen. En ik zou voortaan wel één keer per jaar een apptest willen doen om alert te blijven. Anders zakt het allemaal toch weer snel weg. Het mogen dezelfde vragen zijn, of nieuwe. Er zijn vast nog wel 1000 andere vragen te bedenken.

Lees meer over de Hi Sense app en EMB

Deel deze pagina via: