Naar hoofdinhoud Naar footer

LVOI: Meer en betere kennis beschikbaar voor beginnende en bestaande ouderinitiatieven

In Begeleiding à la carte 2 gaan zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg aan de slag met vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Verschillende organisaties hebben hiervoor een speciale aanpak ontwikkeld. Hieronder maak je kennis met de aanpak van de Landelijke Vereniging van OuderInitiatieven (LVOI).

LVOI

Het vinden van een geschikte woonplek van ouders voor hun kind met een beperking is moeilijk. Soms sluit het zorgaanbod niet aan bij wat zij denken dat nodig is. Soms willen ouders meer zeggenschap kunnen uitoefenen.

Steeds meer ouders willen daarom zelf kleinschalige woonvoorzieningen opzetten. De LVOI is een platform voor deze ouders en voor ouders die al een kleinschalige woonvoorziening hebben opgezet. Binnen de LVOI kunnen ze elkaar ontmoeten en kennis delen.

In Nederland bestaan momenteel zo’n 300 ouderinitiatieven. Bij deze initiatieven zijn ongeveer 3600 bewoners en 7200 ouders betrokken. Interessant om te weten: Bestuurslid Rudo Jockin is zelf vader van een volwassen zoon met een beperking. Als geen ander begrijpt hij de behoefte van ouders om hun kind een plek te kunnen bieden met dezelfde warmte en regelmaat als thuis.

De aanpak

De LVOI wil dat meer ouders kunnen profiteren van kennis over het opzetten van kleinschalige woonvoorzieningen. En dat meer ouders elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Zo kunnen ouders samen initiatief nemen in het organiseren van een woonplek voor hun kind. Daarnaast komt de LVOI op voor de belangen van betrokken ouders, bestuurders en de bewoners van kleinschalige woonvoorzieningen.

Droom

De LVOI wil hun kennisplatform verder uitbreiden. Nu zijn ze een netwerk waarin leden informatie uitwisselen. Zij willen meer impact door te streven naar een informatiestructuur. Dit houdt in dat er informatie wordt aangeboden dat nog beter  antwoord geeft op specifieke vragen van leden.

Aan de slag

De LVOI neemt deel aan een lerend netwerk binnen Begeleiding à la carte 2. Dit zodat ze meer kunnen leren van vernieuwingen in persoonsgerichte zorg. Zo wil de LVOI onder andere leren hoe ze beter met ouders kunnen samenwerken bij hun activiteiten. 

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is onderdeel van Begeleiding à la carte 2. Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar. Lees hier meer over Begeleiding à la carte.

Lees meer

Deel deze pagina via: