Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Hallo, mag ik ook even wat zeggenschap?

Gepubliceerd op: 11-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 11-10-2024

Cato Habets is bij Middin verpleegkundige in opleiding tot specialist en blogt regelmatig over haar belevenissen in de gehandicaptenzorg. Deze keer spoort ze zorgprofessionals aan om gebruik te maken van de nieuwe wet Zeggenschap in de Zorg. Deze wet geeft zorgprofessionals de kans om invloed uit te oefenen op beleid. In deze blog lees je waarom Cato hier voorstander van is.

De nieuwe wet Zeggenschap in de Zorg

Met de wet Zeggenschap in de Zorg moeten zorgorganisaties, zorgprofessionals meer zeggenschap geven. Bijvoorbeeld door zorgprofessionals mee te laten denken over het beleid van hun organisatie. Meedenken is vooral belangrijk als het beleid direct van invloed is op het verlenen van goede zorg. Werk maken van zeggenschap, heet dat. En dat willen we toch, collega’s? Het gaat over jouw vak hè! Spreek je uit! Wil je weten wat deze wet inhoudt en waarom de wet bestaat? Lees dan ook het nieuwsbericht van de V&VN over deze nieuwe wet.

Wat is zeggenschap?

Kort gezegd is zeggenschap: je stem laten horen! Als je vindt dat er iets beter kan op je werk, is het belangrijk om dat te zeggen. Ga het gesprek aan met je collega’s. Als je kunt meepraten en meebeslissen, wordt je werk leuker en de sfeer beter. De zorg voor je patiënten en cliënten verbetert dan ook.

Zeggenschap is geen doel, maar een middel naar toekomstbestendige zorg, betere zorg, tevredenere professionals en een betere organisatie. Het is dus een middel om invloed op je werk te kunnen uitoefenen.

Zorgorganisaties kunnen geld aanvragen voor deze wet

Werkgevers kunnen geld aanvragen om zeggenschap te versterken in hun organisatie. Dat kan via het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ). Mijn werkgever heeft in samenwerking met het LAZ een stappenplan gemaakt, dit plan geeft duidelijk weer hoe we zeggenschap in onze organisatie kunnen versterken. 

Van 18 november tot 16 december is de laatste maand waarin subsidie kan worden aangevraagd voor ontwikkeling van zeggenschap. Kijk op www.zeggenschapindezorg.nl voor meer informatie.

Aanpassen beleid

Het aanpassen van het beleid kan heel praktisch zijn. Zoals het vervangen van plastic bekers voor duurzame bekers van papier of steen. Of het gebruik van een app, waarmee je reizen makkelijk kunt bijhouden en je meer tijd overhoudt voor je cliënt. Maar zeggenschap kan nog veel meer impact hebben. 

Neem bijvoorbeeld het Sint Antonius ziekenhuis. Daar willen ze met hetzelfde aantal verpleegkundigen, dubbel zoveel patiëntenzorg leveren. Zonder dat de kwaliteit van zorg en het werkplezier achteruit gaat. In deze video zie je hoe zeggenschap goed werkt voor het Sint Antonius ziekenhuis. Hier staan verpleegkundigen echt voor hun vak. Het maakt me jaloers. Dat wil ik ook in de gehandicaptenzorg!

Hindernissen?

Voor veel organisaties is het een grote stap om zorgprofessionals mee te laten denken over beleid. Maar de resultaten zijn goed. Al zorgt zeggenschap soms ook voor hindernissen. Bestuurders zijn het niet gewend dat zorgprofessionals zich opeens gaan bemoeien met het corporate beleid. Ook zorgprofessionals aarzelen soms om het zeggenschap te pakken. Ze zijn bang dat dit hun carrièrekansen in gevaar brengt… 

Meer plezier!

Met die laatste reden ben ik het niet eens. Ik zie zeggenschap als een groot pluspunt. Onderzoek laat zien dat meer zeggenschap, het werkplezier vergroot. Het zorgt ook voor meer binding met de organisatie. Tot slot zorgt het ervoor dat werkgevers én werknemers zich blijven inspannen voor de organisatie. Nou, als er één wens bovenaan het verlanglijstje van bestuurders staat, dan is het wel dat medewerkers trouw zijn aan hun werkgever. 

Het kan anders

Zeggenschap met impact begint met nieuwsgierigheid naar elkaar. En het lef om anders te denken. Op alle niveaus. Zeggenschap mag nooit het initiatief zijn van een paar professionals. Ik zeg: begin er niet aan als je zeggenschap bij anderen moet opdringen. Echt zeggenschap zorgt ervoor dat collega’s zich laten horen: het kan anders én met plezier. Het is nog te vroeg voor goede voornemens, maar als je nu al weet dat zeggenschap het werk fijner maakt, deel dan wat je morgen anders wilt gaan doen. Hallooo…

Meer blogs van Cato lezen?

Cato Habets werkt bij Middin. Zij is verpleegkundige en volgt een opleiding tot specialist. Voor ons Kennisplein schrijft ze regelmatig een blog over haar ervaringen in de gehandicaptenzorg. Lees meer blogs van Cato op ons Kennisplein: 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan