Naar hoofdinhoud Naar footer

"Ik krijg al een stempel door mijn beperking, ik hoef er niet nog een bij omdat ik trans ben"

Gepubliceerd op: 24-07-2024

Michelle, ambassadeur van Zonder Stempel, zet zich in voor queer personen met een licht verstandelijke beperking. Zonder Stempel helpt deze groep en leert begeleiders om geen vooroordelen te hebben.

YouTube video thumbnail

Lange tijd waren mensen met een licht verstandelijke beperking bijna onzichtbaar binnen de regenbooggemeenschap. Om dit te veranderen, werd Zonder Stempel opgericht. Dit is een samenwerking tussen COC Nederland, kennisorganisatie Vilans en LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Het Oranje Fonds steunt dit initiatief, dat gelijke kansen voor iedereen wil bevorderen.

Zonder Stempel verbindt lhbti+ mensen met een licht verstandelijke beperking en verbetert de zorg voor hen. Ze geven trainingen, presentaties en gastlessen aan zorginstellingen. Deze worden vaak gegeven door een duo: een ervaringsdeskundige en een zorgprofessional. Het motto is: "Niets over ons, zonder ons."

Inspiratiebijeenkomst Zonder Stempel

Op vrijdag 27 september komen zorgprofessionals bijeen in Cultureel Centrum Amerpoort met het doel om seksuele- en genderdiversiteit meer bespreekbaar te maken in hun eigen zorgorganisatie. Er is een inspirerend programma samengesteld waarbij ervaringen, tips, en handvatten worden gedeeld.

Ben jij begeleider en wil jij seksuele- en genderdiversiteit meer bespreekbaar maken in jouw organisatie? Lees meer en meld je aan: Inspiratiebijeenkomst Zonder Stempel. 

Vooroordelen en acceptatie

Michelle, al enkele jaren ambassadeur van Zonder Stempel, ontdekte jong dat ze transgender is, maar deelde dit pas later. Ze voelde zich niet goed in haar vel en miste iets. Toen ze uit de kast kwam, kreeg ze te maken met vooroordelen binnen de zorg. "Soms zeiden begeleiders: het zit tussen je oren. Maar ik wist: ik ben zoals ik ben."

Deze ervaringen motiveerden Michelle om op te komen voor andere lhbti+ personen met een licht verstandelijke beperking. Ze wil dat deze groep een stem krijgt. Als ambassadeur geeft Michelle trainingen aan begeleiders. "Het is belangrijk dat er meer acceptatie komt. Begeleiders moeten niet te snel oordelen."

Optreden als Dragqueen

De trainingen geven Michelle veel voldoening. "Ik merk dat ik echt een verschil maak." Daarnaast treedt ze, met hulp van Zonder Stempel, op als drag queen Phoebe Crystal. "Toen ik drag queens zag, wist ik: dit is ook iets voor mij. Ik hou van optreden."

De Onbeperkt Samen Boot

Deze Onbeperkt Samen Boot vaart mee tijdens de Amsterdam Pride op zaterdag 3 augustus en vraagt aandacht voor LHBTI's met een verstandelijke beperking, die vaak dubbel moeten vechten voor acceptatie: voor gelijkwaardigheid en voor hun seksuele- en genderdiversiteit. De boot biedt hen een plek om zichzelf te zijn en mee te doen aan de Pride.

Bezoekers kunnen ook genieten van een optreden van Phoebe Crystal. Mensen met een beperking willen, net als ieder ander, een betekenisvol leven leiden en meedoen in de maatschappij. Met de Onbeperkt Samen boot laten zij zien dat ze erbij horen en trots zijn op wie ze zijn. Samen maken we er een geweldig feest van! De Onbeperkt Samen boot is een samenwerking tussen Zonder Stempel, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), en VGN-zorgorganisaties

Zelfbeschikking

Zonder Stempel wordt op meerdere manieren ondersteund door het Oranje Fonds. "We zijn onderdeel van het programma 'Zelfbeschikking: Jezelf Kunnen Zijn'," vertelt projectleider Manon Linschoten. Het Oranje Fonds helpt met financiële steun en kennisuitwisseling. Ze ondersteunen initiatieven die een samenleving willen waar iedereen zichzelf kan zijn en eigen keuzes kan maken.

Lees meer

Deel deze pagina via: