Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Nanda de Knegt: 'Ze lopen gewoon door met een gebroken been'

Gepubliceerd op: 26-02-2019

Is het niet vreemd dat er nauwelijks een klinisch onderzoek is gedaan naar pijnbeleving bij volwassenen met een verstandelijke beperking? Er zijn genoeg redenen te noemen die zo’n onderzoek legitimeren.

Zo is het bijvoorbeeld bekend dat gewrichtsaandoeningen bij deze groep mensen veel voorkomt. Bovendien neemt hun verwachte levensduur toe. En bij mensen met downsyndroom komt dementie vaak voor, iets wat ook van invloed kan zijn op de pijnbeleving. Allemaal factoren die dit een belangrijk en actueel onderwerp maken. Hoog tijd dus voor een klinische studie!

Een gebroken been en te hete thee

Voorbeelden uit de praktijk zijn er genoeg. Begeleiders meldden bijvoorbeeld dat cliënten doorliepen met een gebroken been, (te) snel weer rondliepen na een heupoperatie, te hete thee dronken en te heet wilden douchen. Bovendien komen bij elk subtype verstandelijke beperking afwijkingen in het bewegingsapparaat voor, alle reden dus om aan te nemen dat veel cliënten last hebben van chronische pijn. Daarnaast zorgen dementie en een laag intelligentieniveau er nog voor dat ze niet zo makkelijk over de pijn praten.

Pijnbeleving in kaart

Om meer inzicht te krijgen in de pijnbeleving van deze groep ben ik bij de Vrije Universiteit (Klinische Neuropsychologie) begonnen aan een uniek en grootschalig promotieonderzoek. Samen met mijn collega’s ga ik instellingen bezoeken om de pijnbeleving bij volwassenen met Down syndroom (vanaf 18 jaar, IQ vanaf 35) in kaart te brengen. We nemen neuropsychologische testen af (geschikt voor de doelgroep) om te onderzoeken wat de invloed is van pijn op functies zoals geheugen en aandacht. Daarnaast onderzoeken we of de pijnbeleving verandert als er aanwijzingen zijn voor dementie. Downsyndroom is het begin, andere vormen van verstandelijke beperking volgen!

Geïnteresseerd in het onderzoek? Mail: n.de.knegt@vu.nl.

Inmiddels is het promotieonderzoek afgerond. Bekijk de resultaten

Nanda de Knegt is Coördinator Wetenschap bij Prinsenstichting.

Lees verder over pijn en verstandelijke beperking

Deel deze pagina via: