Hoe lang wordt de methode al gebruikt?
De bijeenkomst over het onderwerp veroudering is tot dusverre één keer gehouden. Er namen 12 begeleiders deel aan de bijeenkomst.
Hoe vaak wordt de methode gebruikt?
De bijeenkomst is tot dusverre één keer gehouden. Afhankelijk van de vraag op locatie wil de organisatie deze bijeenkomst vaker gaan houden.
Wat is de doelgroep?
De bijeenkomst is gehouden voor een team van 12 begeleiders binnen de doelgroep Moeilijk Verstaanbaar Gedrag (dit zijn ook cliënten met een verstandelijke beperking), waarbij naast het moeilijk verstaanbaar gedrag ook het ouder worden op de voorgrond komt te staan.
Wordt er geëvalueerd en wat komt daaruit?
De resultaten wat betreft leren en functioneren zijn nog niet in kaart gebracht. Wel ziet men terug dat het onderwerp van de bijeenkomst, de ouder wordende cliënt, nog steeds onderwerp van gesprek is op de werkvloer.
Is de methode wetenschappelijk onderbouwd?
Bij het ontwikkelen van de bijeenkomst is niet expliciet gebruik gemaakt van wetenschappelijke literatuur[1].
Wat zijn de benodigde investeringen?
- Het is belangrijk om tijd te investeren in het ophalen van de wens en behoefte van het desbetreffende team. Voor de bijeenkomst rondom de ouder wordende cliënt zijn twee begeleiders nauw betrokken geweest bij het opzetten van de bijeenkomsten om ervoor te zorgen dat de bijeenkomst aansloot bij de wens en behoefte van het team.
- Het ouderdomssimulatiepak GERT, dat onderdeel was van de bijeenkomst, moet aangeschaft worden door de organisatie.
- De afdeling Leren en Ontwikkelen heeft tijd geïnvesteerd om de gedragskundige mee te nemen in hoe je een lesopzet voor een bijeenkomst maakt en waar de gedragskundige allemaal aan moet denken bij het opzetten van een bijeenkomst.
Welke randvoorwaarden zijn er?
Het is van groot belang om bij het team te toetsen waar de behoefte en wens van het team ligt. De bijeenkomst over de ouder wordende cliënt was ingegeven vanuit de vraag van het team. Dit maakt dat het leren tijdens de bijeenkomst vraaggestuurd van aard is. De beschikbaarheid van het ouderdomssimulatiepak GERT is van groot belang voor het succes van de bijeenkomst, omdat het ouderdomssimulatiepak het ervaringsleren in de praktijk brengt.
Welke praktische hulpmiddelen worden gebruikt?
- Er is een draaiboek beschikbaar waarin de bijeenkomst over de ouder wordende cliënt in detail wordt beschreven.
- De praatplaat die gebruikt wordt voor een van de werkvormen tijdens de bijeenkomst is publiekelijk toegankelijk en kan aangevraagd worden via de VGN academie.
- Het ouderdomssimulatiepak GERT, dat gebruikt wordt voor een van de werkvormen tijdens de bijeenkomst, is beschikbaar binnen de organisatie.
- De spiegeloefening die gebruikt wordt voor een van de werkvormen tijdens de bijeenkomst is op diverse plekken op het internet te vinden. De organisatie heeft een doolhoftekening en spiegel beschikbaar voor deze oefening.
Welke trainers, coaches of cursussen zijn beschikbaar?
Er is op dit moment een gedragskundige binnen de organisatie beschikbaar, die de bijeenkomst kan houden. Daarnaast is er een draaiboek beschikbaar voor collega’s binnen de organisatie die de bijeenkomst in de toekomst zouden willen organiseren.
Wat zijn voordelen van de methode?
- Een voordeel van deze bijeenkomst is dat het onderwerp opgehaald is uit de praktijk en daardoor aansluit bij waar de begeleiders in de dagelijkse praktijk mee bezig zijn. Het wordt daardoor een levendige sessie en begeleiders kunnen met eigen casuïstiek werken.
- Een ander voordeel is dat de bijeenkomst georganiseerd wordt voor het hele team. Door deze opzet kan het hele team teruggrijpen op de opgedane kennis gedurende de bijeenkomsten rondom de ouder wordende cliënt. Door deze bijeenkomsten kan het onderwerp ook makkelijker geborgd worden binnen het team dan in een situatie waarbij er maar één kennisdrager is die de bijeenkomst heeft bijgewoond.
- De bijeenkomst wordt georganiseerd door twee gedragskundige binnen de organisatie, waardoor het een verhaal wordt vanuit de organisatie. Daarnaast halen deze gedragsdeskundigen zelf veel energie uit het organiseren van deze bijeenkomst, wat invloed heeft op hun baantevredenheid.
Wat zijn nadelen van de methode?
Het bijwonen van de bijeenkomst vraagt om een tijdsinvestering van de begeleiders. Dit betekent dat er een groot aantal begeleiders uitgeroosterd moet worden om de bijeenkomst bij te wonen. Daarnaast kost het op maat maken van de bijeenkomst tijd van de gedragskundige.
Waar is men het meest trots op bij het toepassen van de methode?
Men is het meest trots op het feit dat het onderwerp van de bijeenkomst over de ouder wordende cliënt nu nog steeds onderwerp van gesprek is.
Wat zijn verbetermogelijkheden?
De bijeenkomst rondom de ouder wordende cliënt moet nog beter geborgd worden binnen de organisatie. Het zou mooi zijn als het draaiboek van de bijeenkomst een plek krijgt binnen de organisatie waar alle gedragsdeskundigen toegang ertoe hebben.
Wordt de methode ook elders toegepast? Op welke schaal?
Deze specifieke bijeenkomst rondom de ouder wordende cliënt wordt niet elders toegepast, maar trainingen en werkvormen rondom het onderwerp/thematiek de ouder wordende cliënt worden wel binnen de sector toegepast.
Suggesties voor andere organisaties die aan de slag willen met deze methode
Zorg voor een gedegen voorbereiding, waarbij het uitgangspunt een vraagstuk of onderwerp is dat leeft binnen het team. Op deze manier kun je met de maatwerk leveren en inspelen op de belevingswereld van het team.
Bronvermelding
[1] Wel is er een aantal aanknooppunten:
- Vanuit de Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) wordt er sinds 2023 gewerkt aan een richtlijn voor 'Veroudering bij mensen met een verstandelijke beperking': https://skilz.nu/skilz-richtlijnen/veroudering-bij-mensen-met-een-verstandelijke-beperking/
- Vanuit de VGN academie is er een leertraject over de ouder wordende cliënt en dementie. Hier wordt ook de praatplaat gebruikt die in de bijeenkomst terug komt: https://www.vgnacademie.nl/home/nl-nl/shop/page/5/catalogus-voor-professionaliteit
- De inzet van het ouderdomssimulatiepak is wetenschappelijk gestaafd; in 2009 is GERT ontwikkeld door Wolfgang Moll. Zie https://www.age-simulation-suit.com/
- De spiegeloefening is een oefening die ook gebruikt wordt bij mensen met hersenletsel. Geen direct bewijs hiervoor te vinden.