Podcast: Hoe technologie een positieve invloed heeft op de gehandicaptenzorg
Gepubliceerd op: 09-12-2021
Laatst bijgewerkt op: 22-05-2023
Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen. Zorgbestuurder Jan van Kampen van InteraktContour en Johan Vesseur, betrokken bij Innovatie-impuls-1 vertellen daar meer over in de aflevering van de podcast Voorzorg.
Beluister de Voorzorg #41 De Innovatie-impuls over de tegengekomen valkuilen, randvoorwaarden en reis om succesvol te implementeren.
Koeien van opa
Tijden veranderen, zo ook de langdurige zorg. Als voorbeeld haalt Jan van Kampen, een anekdote van zijn opa aan. ‘Mijn opa had 100 jaar geleden 7 koeien waar die de kost mee verdiende en de hele dag in zijn eentje mee bezig was. Door technologische vooruitgang bestiert mijn nicht nu in haar eentje de boerderij met 200 koeien. Net zoals innovatie een gamechanger voor boeren is die arbeid bespaart, verlang ik naar hetzelfde voor de langdurige zorg.’
Tech als speerpunt
De inzet van technologie is volgens hem onvermijdelijk om kwalitatieve zorg te kunnen blijven leveren. Daarom zette de organisatie – die gespecialiseerde hersenletselzorg biedt - tech als speerpunt op de agenda. Op locatie de Klokkenbelt werd technologie voor het eerst op zo’n systematische schaal opgezet binnen de organisatie. ‘Maar na het aanschaffen en verspreiden van e-health volgt implementatie. En dat is totaal andere koek’, aldus Van Kampen. Daarom sloot InteraktContour zich aan bij de Innovatie-impuls.
Vallen en opstaan
De reis naar een zorgproces dat hand in hand gaat met technologie, begint met verlangen, doen en vallen en opstaan volgens Van Kampen. ‘Wij zijn houtje-touwtje begonnen. Daaruit kwamen spectaculaire mislukkingen waar we soms spijt van kregen. Maar door vol te houden, steeds meer mensen te betrekken, ons aan andere partijen te verbinden, kom je in een flow en word je slimmer.’