Naar hoofdinhoud Naar footer

Seksuele diversiteit bij Amerpoort: ‘Je mag zijn wie je bent’

Gepubliceerd op: 18-08-2020

Alle activiteiten rondom de Gay Pride konden dit jaar helaas niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Amerpoort was daar graag van de partij geweest. Mike Haanstra, projectleider Amerpride vertelt dat Amerpoort aandacht voor seksuele diversiteit belangrijk vindt. En hij hoopt dat de Coming Out dag op 11 oktober wel door kan gaan!

Vorig jaar deed Amerpoort, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, nog mee aan de Gay Pride in Utrecht met een eigen boot. ‘We vinden het belangrijk dat je mag zijn wie je bent en willen zichtbaarheid geven aan dit onderwerp. Dat kan een cliënt over de drempel helpen om te bespreken wat hij voelt en daarom doen we aan zulke activiteiten mee.’ Op 11 oktober is het Coming Out dag waar Mike al druk mee bezig is om leuke dingen voor te organiseren.

Een workshop, training en ontmoetingsavond rondom Coming Out dag

‘Ieder jaar hijsen we de vlag. Onze bestuurder Paul Willems zal dat dit jaar doen. Ook vragen we begeleiders om in de wijk de vlag uit te hangen.’ Daarnaast organiseren ze in september een training voor 4 ervaringsdeskundige cliënten hoe ze hun ervaringen kunnen inzetten voor acceptatie van LHBTI of seksuele diversiteit. Deze training krijgen zij vanuit de LFB in samenwerking met  ‘COC zonder Stempel’.
‘Op Coming Out dag brengen we het geleerde in de praktijk en geven de 4 ervaringsdeskundigen samen met het team van Amerpride een workshop aan begeleiders. Deze gaat over hoe je LHBTI thema’s kunt bespreken met je cliënten.‘

Amerpride organiseert samen met ABCDate nog een LHBTI ontmoetingsavond op 14 oktober, waarbij cliënten kunnen daten, ook van andere zorgorganisaties. ‘Hier kunnen ze nieuwe vrienden maken en praten over hun gevoelens. Het hangt natuurlijk af van hoe het met het coronavirus gaat of dat dit allemaal door kan gaan. Maar dan verzinnen we iets anders.’

Het hele jaar aandacht voor seksuele diversiteit

Mike probeert seksuele diversiteit het hele jaar onder de aandacht te houden. Door bijvoorbeeld filmpjes te maken en die op Youtube (zie onderstaand) te zetten. En door op intranet voor handige informatie te zorgen die begeleiders makkelijk kunnen vinden.

YouTube video thumbnail

Begeleiders kunnen bij hem terecht voor vragen of tips hoe ze hun cliënten beter kunnen begeleiden in hun behoeftes of op welke signalen ze kunnen letten. Verder organiseert Mike gedurende het jaar voor cliënten in Midden-Nederland verschillende activiteiten, zoals filmavonden, gespreksbijeenkomsten of een uitje naar een gay-bar.

Cliënten voelen soms drempel om over hun gevoelens te praten

Cliënten weten de weg naar Mike steeds beter te vinden, dankzij onder andere de filmpjes. Zij voelen soms een grote drempel om voor hun gevoelens uit te komen tegenover hun begeleiders, dus praten ze graag met hem. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun begeleider hen dan niet meer zou willen helpen. ‘Ik stimuleer ze om het toch te vertellen, omdat ze daar gelukkiger van worden. Vaak is de angst voor afwijzing en niet geaccepteerd worden groter dan hoe een begeleider, familie en/of vriend in het echt reageert. ‘

Begeleiders reageren positief

‘Soms kan een begeleider een coming out als spannend ervaren, omdat ze bang zijn dat hun cliënt dan nog kwetsbaarder wordt. Dan wordt een begeleider mogelijk extra beschermend. Daar kan ik bij helpen door met ze te praten of ze te verwijzen naar de instumentenbox “Begeleiden zonder Stempel”. Maar over het algemeen zijn begeleiders heel accepterend, dus dat is positief!’

Tips aan collega’s

  • Houd voorlichting breed in gesprekken. Deel tijdens gesprekken of voorlichting over seksualiteit ook informatie over andere seksuele voorkeuren. Op die manier leert een cliënt dat deze gevoelens er mogen zijn. Als een cliënt heteroseksueel is, dan vergroot de voorlichting hopelijk zijn of haar acceptatie van mensen met een andere seksuele voorkeur.
  • Stel jezelf de vraag: wat weet ik en wat vermoed ik? Een cliënt kan het over seks hebben, maar weet je ook zeker wat zijn of haar beleving daarbij is en hoever dat gaat.

​VGN vindt aandacht voor seksuele diversiteit belangrijk

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zou voor het eerst dit jaar meedoen aan de Canal Parade in Amsterdam in het kader van de Gay Pride. Op die manier wilde VGN benadrukken dat aandacht voor seksuele diversiteit belangrijk is. Helaas kwam corona ertussen.

Voor mensen met een beperking is het namelijk extra moeilijk om uit te komen voor een andere seksuele voorkeur dan de “norm”. ‘De zeer goed bezochte grote bijeenkomst vorig jaar over seksuele diversiteit onder mensen met een beperking vond ik heel hoopgevend’, zegt Jos Noordover, senior beleidsmedewerker bij VGN. ‘Erg leuk om te zien dat veel jonge ervaringsdeskundigen hadden deelgenomen.

Alle initiatieven en organisaties die aandacht geven aan dit onderwerp, ondersteunen we van harte. Zoals het initiatief “Zonder Stempel” met ambassadeurs met en zonder beperking, maar ook hoe Amerpoort aan de weg timmert met wat zij doen rondom seksuele diversiteit, en de prachtige serie #MooieMensen van zorggroep ’s Heeren Loo.’

Belangrijk om hier aandacht aan te blijven geven op allerlei creatieve manieren, vindt Jos. ‘Contacten houden en maken is in deze tijd wat moeilijker en de aandacht voor dit onderwerp kan snel verslappen in alle drukte.’

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan