Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Tiny Houses van Ophovenerhof

Gepubliceerd op: 21-10-2021

Laatst bijgewerkt op: 13-07-2023

Het draaiboek van Ophovenerhof laat zien wat er nodig is om Tiny Houses te bouwen en in te richten, zodat jongeren met een LVB het zelfstandig wonen kunnen uitproberen. Gebruik het draaiboek met handig stappenplan bij het opzetten van een nieuwe woonvorm zoals Tiny Houses.

Casus

Chantal werkt op een locatie en merkt dat een aantal bewoners wel wat meer zelfstandiger willen worden en het op zichzelf wonen zouden willen uitproberen. Hoe zouden we dat voor hen kunnen regelen én toch begeleiding kunnen blijven bieden? Zouden Tiny Houses misschien de oplossing zijn? 

"We vinden het heel mooi voor hem dat hij de kans krijgt en leert om zelfstandig te worden", vertelt Ine, moeder van Sander die in een Tiny House woont. Benieuwd naar het project? Bekijk de video.

Ervaringen

Ouders: 'Ik hoop dat mijn kind dan blij is met de verworven zelfstandigheid, die ze in het Tiny House nog verder kan uitbreiden. Het is voor mij een geruststelling dat mijn kind op een veilige en vertrouwde plek woont, en dat er in de toekomst andere mensen zijn die de zorg voor hem kunnen overnemen. Ieder mens, dus ook óns kind, is anders en heeft andere wensen en behoeftes… dat is vaak toch moeilijker binnen een woonvorm waarin ook meer rekening met elkaar gehouden moet worden.'

Begeleider: 'In de bijeenkomsten met ouders hoorde ik welke zorgen zij hebben om hun kind: is een Tiny House veilig genoeg, zorgt mijn kind goed voor zichzelf en verpietert mijn kind dan niet? Daar had ik niet eerder bij stil gestaan.'

Bestuurder: 'Als je zo’n project wilt starten, is het belangrijk dat je de buurt betrekt en hun angst voor woonwagenkamp-taferelen wegneemt.'

Bewoners: 'Hier kan ik na mijn werk even tot rust komen. Mijn eigen plek. Ik wil niet dat begeleiders zo maar binnen komen lopen in mijn Tiny House! De papieren en financiën vind ik moeilijk. Daar wil ik hulp bij. Fijn dat er altijd hulp dichtbij is.'

Hardware en software groep

Ophovenerhof maakt onderscheid tussen de hardware en de software groep. In het deel over de hardware staat beschreven wat er komt kijken bij de realisatie van de bouw van de Tiny Houses. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vergunningen, leveranciers en veiligheid. Het deel over de software gaat bijvoorbeeld over het bewonersprofiel, de stappen in de begeleiding van de bewoners en de afstemming met de buurt. 

Het draaiboek

Het draaiboek bestaat uit vier delen: 

  1. Wie zijn wij?: over de organisatie Ophovenerhof. 
  2. Doelen: over de doelen die voor Ophovenerhof het uitgangspunt zijn geweest voor de start van de Tiny Houses.
  3. Starten: over de (rand)voorwaarden om Tiny Houses te starten. 
  4. Werkgroepen: over de taken en rollen van de verschillende groepen die werken aan de Tiny Houses. Ook worden de stappen beschreven die nodig zijn om de Tiny Houses te realiseren. 

Aan de slag!

Wil je meteen aan de slag met het draaiboek en het visie-document? Download dan het materiaal onderaan de pagina bij Downloads. 

Onderbouwing

De aanleiding voor Ophovenerhof om te starten met Tiny Houses was dat zij voor hun woonlocatie meer aanmeldingen dan plekken hadden. Bij die aanmeldingen zat ook een aantal meiden met een licht verstandelijke beperking die graag zelfstandig wilden wonen. Zo ontstond het idee van de Tiny Houses, zodat zij het zelfstandig wonen kunnen uitproberen. Door veel gesprekken te voeren met mogelijke bewoners, ouders, begeleiders en buurtbewoners kreeg het idee steeds meer vorm.

Ophovenerhof heeft haar ervaringen over het oprichten van de Tiny Houses vastgelegd in het draaiboek. De vraagstukken waar zij tegen aangelopen zijn en de wijze waarop zij daarmee zijn omgegaan delen zij in dit draaiboek.

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021] van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan