Naar hoofdinhoud Naar footer

Veranderingen in de zorg - Amelia

Gepubliceerd op: 06-05-2019

Amelia is 53 jaar. Ze woont zelfstandig in een appartement voor senioren in een dorp op Schouwen Duiveland. Ze is net gescheiden na een huwelijk van 30 jaar. Amelia heeft een dochter op wie ze heel trots is. De SPD heeft haar ondersteund toen ze moeder werd, daar heeft ze goede ervaringen mee.

Ondersteuning

Amelia krijgt nu ondersteuning van Emergis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Amelia heeft namelijk een angststoornis. Ook heeft ze een keer een psychose gehad. Ze vindt het moeilijk om dingen uit het verleden los te laten. Ze was gewend veel op pad te gaan samen met haar man. Nu moet ze zelf haar vrije tijd invullen. Amelia krijgt 2 uur per week hulp bij het huishouden en binnenkort krijgt ze waarschijnlijk bewindvoering om haar te helpen met de financiën. Ze heeft een Wajong-uitkering. Ze krijgt dagbesteding vanuit Het Gors, ze werkt dan bij de LFB.

Veranderingen

Amelia heeft een PGB voor haar werk bij de LFB. De ondersteuning van Emergis gebeurt via zorg in natura. Helaas gaat de ondersteuning veranderen. Ook haar werk bij de LFB staat op de tocht omdat haar dagbesteding misschien niet meer vergoed wordt. Er is een vergadering geweest waarin is besloten wie zijn PGB of dagbesteding mag houden en wie niet. Ze was daar zelf niet bij betrokken. Dat vindt ze jammer. Haar dagbesteding is alles voor haar. Al die veranderingen hebben veel invloed op haar psychische toestand. Ze moet goed uitkijken dat ze niet opnieuw in een psychose raakt door de opeenstapeling van prikkels. Goede en deskundige hulp is dus erg belangrijk.

Het keukentafelgesprek

Amelia vond het keukentafelgesprek moeilijk. Ze heeft er een medewerker van Emergis bij gevraagd. Er werd veel moeilijke taal gebruikt en ze vindt dat de gemeente niet duidelijk en ook niet helemaal eerlijk is geweest. Het gesprek duurde ongeveer een uur. Ze vond het erg ingewikkeld en werd niet ondersteund. Ze had het gevoel dat ze tegen een muur praatte. Ook kreeg ze veel brieven van de gemeente die ze niet begreep. Ze kon zich niet goed uiten omdat ze het gesprek niet goed kon volgen.

Tips van Amelia

Voor de gemeente:

  • Luister goed naar mensen en vraag wat iemand nodig heeft.
  • Zorg dat mensen zelf in beeld komen met hun eigen verhaal.
  • Ga niet teveel uit van de regeltjes.
  • Werk samen met de mensen om wie het gaat en niet vanachter je bureau.
  • Zorg voor meer deskundigheid over verschillende soorten beperkingen.
  • Zorg voor meer tijd, aandacht en inlevingsvermogen.
  • Leer de mensen hoe ze een goed gesprek moeten voeren.

Voor de politiek:

  • Stop met de bezuinigingen in de zorg.
  • Probeer mensen in de sociale werkvoorziening lichter werk te laten doen.
  • Kijk naar wat iemand kan. 
  • Pak niet de zwakkeren in de samenleving

Tot slot

Heel graag zou Amelia zelf bij de gemeente willen werken als ervaringsdeskundige. Bijvoorbeeld om te adviseren over arbeid voor mensen met een beperking en PGB’s.

Meer verhalen uit de praktijk:

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan