Naar hoofdinhoud Naar footer

Verhalen over ervaringsleren

Gepubliceerd op: 28-03-2021

Een belevingscircuit laat je inleven in bijvoorbeeld iemand met autisme. Of je ondergaat wat niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met je doet. ‘Door ervaringsleren kom je erachter hoe het werkt voor de ander en voor jezelf.’ Lees de verhalen en bekijk de vlogs van Joyce.

Podcast ervaringsleren

Ervaringsleren is een andere manier van leren, niet met theorie, maar door te voelen: Hoe is het om te leven met een beperking? Hoe is het als iemand anders dingen voor je bepaalt? Daarover vertellen medewerkers van Vilans en LFB in deze Klik-podcast over Begeleiding à la carte van Volwaardig leven.

Zelf autisme ervaren

'Ik heb veel cursussen over autisme gevolgd en dacht dat ik veel wist. Door het Autismebelevingscircuit ontdekte ik dat ik helemaal niet wist hoe het echt voelt.' Ria Sijbersma vertelt hoe zij zich inleeft in mensen met autisme.

Lees het verhaal van Ria

Zelf NAH ervaren

In een NAH belevingscircuit ondervind je zelf wat mensen met NAH dagelijks meemaken. Peter van Loon: 'Het is heel ingrijpend als je de hele dag tegen dingen aanloopt die je ineens minder goed kan.' Hij vertelt dat het NAH belevingscircuit een echte eye-opener voor hem was.

Lees het verhaal van Peter

Kathalijne: 'Loop eens een dagje mee'

Joyce gaat in gesprek met Kathalijne, de moeder van Jip met een verstandelijke beperking. Ze praten over ervaringsleren. Kathalijne: 'Loop eens een dagje mee met een vader, een moeder, broer of zus. Leef je in: hoe is dat nou voor jou, om je kind niet meer thuis te hebben? Zo kun je ervaren en daardoor leren om beter aan te sluiten bij bijvoorbeeld een moeder.'

YouTube video thumbnail

Alie: 'Ervaring leidt tot meer begrip'

Dr. Alie Weerman vertelt over ervaringsleren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. 'Ervaringskennis is een bijzondere vorm van kennis. Als je de emotionele betekenis over kunt brengen dan is dat heel belangrijk. Ervaringskennis gaat heel erg over impact hebben op de leefwereld van mensen met een psychische kwetsbaarheid.'

YouTube video thumbnail

Deel deze pagina via: