Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Leren van ervaringskennis: Wat heb je nodig als je slechtziend bent?

Gepubliceerd op: 12-04-2023

Laat je niet leiden door te veel te denken vanuit het aanbod van jouw organisatie, maar doe gewoon wat nodig is. En alle ondersteuning die bijdraagt aan meer zelfstandigheid, wordt enorm gewaardeerd. Het zijn een paar inzichten die we opdeden toen we op huisbezoek gingen bij een mevrouw die slechtziend was.

Door: Mireille de Beer en Jessica Michgelsen van kennisorganisatie Vilans

Hoe is het om thuis veel hulp of zorgverleners op bezoek te krijgen? Wat betekent dat? Wat vind je nou echt belangrijk? En word je daarin ook goed geholpen en gehoord? Daarvoor gingen we bij een mevrouw op huisbezoek die veel begeleiding ontvangt. Het doel? Vanuit ervaringskennis komen tot nieuwe inzichten.

Twee uurtjes slaap per nacht

Nadat we onze schoenen hebben uitgedaan, lopen we naar de woonkamer, waar de radio luid klinkt. Mevrouw blijft zo op de hoogte van alles wat er gebeurt in het nieuws en van de aanbiedingen. Ze kan namelijk niet meer zien en doet alles op gehoor en gevoel. Ze slaapt maar twee uurtjes per nacht. Toch is dat voor haar voldoende om alles te doen wat nodig is.

Weten waar alles staat

Mevrouw is erg blij dat ze precies weet waar alles staat in haar woning. Dat komt onder andere dankzij de ondersteuning van allerlei mensen die haar helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. De keuken is haar favoriete plek in huis. Ze weet elk mesje en andere kookspullen met gemak te vinden en kookt op gevoel. Nog nooit heeft ze in haar vingers gesneden. 

Wie komt langs voor ondersteuning?

Ze vertelt dat er wekelijks mensen komen om schoon te maken en haar te helpen bij de huishouding. Als de huishoudelijke hulp is geweest, moet alles weer precies op dezelfde plek staan. Als dingen zijn verschoven, kan ze het niet meer vinden. Hier luistert de huishoudelijke hulp goed naar en daardoor voelt ze zich erg zelfredzaam.

Ondersteuning verschilt per persoon

Verder komt er iemand van het buurtteam, de zorgbrigade, het burennetwerk en haar nicht. Ze ondersteunen mevrouw allemaal op een andere manier. De één coördineert, de andere helpt bij de boodschappen, en weer een ander bij het opnemen van geld. Er is natuurlijk ook altijd tijd voor een gezellig praatje. Dat is fijn.

Wat was er nodig om het thuis wonen tot een succes te maken?

Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, heeft samen met mevrouw gekeken naar wat er nodig is om zelfstandig te blijven wonen. Ze kreeg een training om met een blinde geleide stok door de wijk te wandelen. Daar heeft ze veel aan gehad. Wat daarbij helpt is dat ze ook echt de regie heeft en kan aangeven wat ze nodig heeft. En dat ze veel kan opnemen in haar hoofd. Zo weet ze bijvoorbeeld alle telefoonnummers en agenda-afspraken uit haar hoofd. Dit is een kracht waar de ondersteuning mooi gebruik van heeft kunnen maken.

Wat is het meest belangrijk in het verlenen van zorg?

Mevrouw geeft aan dat ze vooral hulp wil waar ze zelf om vraagt. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat begeleiders flexibel kunnen inspelen op wat zij nodig heeft. En tot slot wil ze vooral dat er gedaan wordt wat nodig is. Dan kom je een heel eind met elkaar.

Lees meer: 

Deel deze pagina via: