Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Wonder Labs methode: samen leren van ervaringsverhalen

Gepubliceerd op: 21-10-2024

In de zorg zijn er verschillende manieren om samen te leren. Dit kan samen met collega’s, maar ook met cliënten en hun naasten. Door het horen van ervaringsverhalen van anderen kun je van elkaar leren. Er zijn een aantal methodes ontwikkeld om in gesprek met elkaar te gaan en van elkaar te leren.

Samen leren  

Een voorbeeld is intervisie, waarbij zorgprofessionals met een soortgelijke achtergrond werkproblemen bespreken. Dit wordt ook wel intercollegiale consultatie genoemd. 

Het juiste doen 

Een andere leermethode is moreel beraad. Bij moreel beraad praten deelnemers samen over een moreel probleem volgens een vaste manier, geleid door een gespreksleider. Het doel is om samen te ontdekken wat het beste is om te doen in een bepaalde situatie. 

Spiegelgesprek  

Het spiegelgesprek is een bijeenkomst, waarbij een kleine groep cliënten in de vorm van een kringgesprek vertellen hoe zij de zorg ervaren. Zorgprofessionals zijn aanwezig om te luisteren. Hierdoor krijgen ze een beeld van hoe de zorg door de cliënten wordt ervaren. Zo wordt hen letterlijk een spiegel voorgehouden. 

Ondanks deze bestaande methoden ontbrak er een manier om dieper in te gaan op ervaringen van cliënten en zorgprofessionals, en de impact ervan. Dit is belangrijk omdat cliënten, hun naasten en zorgverleners vaak vanuit verschillende perspectieven en ervaringen naar de zorg kijken. Het is niet vanzelfsprekend dat zij elkaar altijd goed begrijpen. 

Een paar jaar geleden hebben Meggi Schuiling-Otten van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Tamara Streng van Vilans, Paula van Driesten en Liesbeth Geuze van De Haagse Hogeschool een gesprek gehad over het boek van Paula (Dichtbij. Het levenseinde van een kind). Hieruit is een nieuwsgierigheid ontstaan naar een ander manier van werken of een methode die het leren van haar verhaal en andere ervaringsverhalen verbeterd, vooral binnen de kinderpalliatieve zorg, maar ook in andere zorgsituaties.  

Wonder Labs 

Wonder Labs een methode, ontwikkeld door de Deense professor Finn Hansen. In een Wonder Lab draait het om het ontdekken en hardop bespreken van de betekenis van nieuwe inzichten en perspectieven, zonder direct naar oplossingen te zoeken. Deze methode zorgt voor een betere verbinding tussen de deelnemers en begrip voor elkaars ervaringen. Ouders, cliënten en studenten, de toekomstige zorgprofessionals, komen samen als mens. Hierdoor biedt het de mogelijkheid om elkaar ‘echt te ontmoeten’. Het belangrijkste doel is het leren van iemands ervaringsverhaal, waarbij emoties, gevoelens en verwondering in het middelpunt staan.  

Meer weten?  

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan