Naar hoofdinhoud Naar footer

Zintuigenverhalen

Gepubliceerd op: 04-02-2021

Bij personen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) sluiten bestaande voorleesmethoden en verhalen vaak niet goed aan. Met Zintuigenverhalen wordt er op een prettige, herkenbare manier interactie en communicatie gestimuleerd.

YouTube video thumbnail

Voorlezen met al je zintuigen!

Voorlezen is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling op verschillende domeinen. Voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) kun je voorlezen en vertellen met behulp van de methode multi-sensory storytelling (MSST). Voor cliënten met CMB is MSST aangepast tot de methode Zintuigenverhalen. Daarvoor zijn er korte verhalen gemaakt met pictogrammen en/of foto’s en ideeën voor het stimuleren van de zintuigen door gebruik te maken van verschillende voorwerpen en producten. De verhalen worden voorgelezen met behulp van gebaren (NGT of NmG).

Hierdoor biedt het voorlezen personen met CMB een nieuwe ervaring. Het laat hen en hun omgeving op een positieve manier op elkaar reageren. Tot slot stimuleert het de communicatieve vaardigheden van veel cliënten.

De interventie is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg (Vilans) erkend als 'effectief volgens eerste aanwijzingen' en opgenomen in de databank.

Zelf zintuigenverhalen voorlezen?

Om kennis te maken met ‘Zintuigenverhalen’ zijn er vier verschillende verhalen gratis beschikbaar, namelijk:

  • Jip bakt koekjes
  • Jip gaat naar bed
  • Lynn gaat naar buiten
  • Lynn gaat naar het bos

Met een handleiding, downloads, filmpjes en een materialenlijst kun je zelf aan de slag. De voorbeeldverhalen zijn te vinden in de webshop van Kentalis. Ook is er een gratis iBook voor gebruik op de iPad te downloaden in de Apple iBooks Store. Hierin staan de vier verhalen en alle instructiematerialen.

Zelf een Zintuigenverhaal maken

Zelf een Zintuigenverhaal op maat leren maken is ook mogelijk door het volgen van een cursus bij Kentalis. Inschrijven kan via de Kentalisshop

Deel deze pagina via: