Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo werkt Stichting Pim aan infectiepreventie

Gepubliceerd op: 27-09-2024

‘Infectiepreventie is belangrijk in het werken met een kwetsbare doelgroep. Het heeft alleen een stoffig imago, dus je moet het zelf leuk maken.’ Stichting Pim deed mee aan het Vilans-programma Samen scherp op schoon werk. Sanne Bouwens, verpleegkundige en teamleider, ging samen met collega’s aan de slag. Wat was hun aanpak? En wat werkte goed?

‘Na corona zijn we minder scherp geworden', vertelt Sanne. 'Het moest nodig weer op de agenda komen op een leuke manier. Humor en spelletjes werken en als je direct resultaat hebt van je acties.’ Daarom meldde Stichting Pim zich aan voor het programma Samen scherp op schoon werk. Stichting Pim stelde een speciaal team samen om de organisatie mee te nemen in het thema infectiepreventie. Dit team bestond uit collega's vanuit dagbesteding, het medische team en het agogische team. Vilans adviseurs ondersteunden dit team.   

Wauw-momenten 

De belangrijkste punten zijn bepaald met de Au en Wauw tool. Collega’s gingen als voorbereiding op de bijeenkomst foto’s maken van wat volgens hen goed ging (Wauw) en wat beter kon (Au). ‘Het werkt goed om collega’s zelf de goede en verbeterpunten aan te laten dragen. Persoonlijke hygiëne bleek bijvoorbeeld goed te gaan. En faciliteiten en materialen om schoon en hygiënisch te kunnen werken, waren al op orde.’  

Au-momenten 

De Au-momenten gingen over schoonmaken, bijvoorbeeld van een vieze tablet of vlek op de vloer. Welk schoonmaakmiddel waarvoor gebruikt moet worden, was nog niet duidelijk. Dit is uitgelegd en er kwam een weekschema wanneer je wat schoonmaakt. ‘Geen tijd’ kwam soms terug als reden om niet schoon te maken. ‘Er is gekeken of de loop van een dienst aangepast kon worden. En de schoonmaaktaken komen nu op het takenbord die je samen met je collega verdeelt. Maar ook de uitleg van het belang van schoon werken en het gesprek erover is belangrijk.’ Ook aan de slag met de Au en Wauw momenten? Ga naar hulpmiddel Wauw en Auw.

‘Bij iemand die je lief vindt, vind je minder snel iets vies’ 

Tijdens een afstudeeronderzoek van een hbo-student verpleegkunde over het thema hygiëne kwamen interessante dingen naar voren. Zij interviewde medewerkers. ‘In een huiselijke setting waarin je werkt of als je intensief met iemand werkt of diegene heel lief vindt, blijk je dingen minder snel vies te vinden. Zeker als het niet heel zichtbaar is. Handelingen die volgens een protocol moeten en waarin staat dat er kans is op infecties, gebeuren wel.’  

Kaartjes met stellingen 

De opmerkingen tijdens de interviews zijn gebruikt om kaartjes mee te maken. Op deze kaartjes staan stellingen, een kritische vraag en theorie. Het gaat niet om een goed of fout antwoord, maar om het gesprek. ‘Door hierover met elkaar in gesprek te gaan, zie je dat collega’s elkaar meer durven aan te spreken.’  

Kaartje Stichting Pim met stelling

Grappige posters met cliënten 

Tijdens een themaweek over schoonmaken heeft een collega posters gemaakt met grappige foto’s van cliënten die schoonmaken. ‘Cliënten vonden het heel leuk en waren trots op hun foto. En naasten vonden het ook leuk. Je maakt het onderwerp luchtig en grappig om over te praten. En je blijft er scherp op, ook via de socials waar ze gedeeld zijn.’ Bekijk de socials over hygiëne bij Stichting Pim

Scherp blijven op schoon werk 

‘Vilans heeft een aanjagende rol gehad en handige tools en tips aangereikt. Dan ga je er ook echt mee aan de slag.’ Inmiddels ligt er ook een helder beleid op infectiepreventie waar een deskundige infectiepreventie op heeft meegedacht. Na de zomervakantie merkt Sanne wel dat de scherpte op infectiepreventie weer wat minder is. Het is belangrijk dat dit thema op de agenda van teamoverleggen blijft staan, vindt ze. Ook organiseren ze binnenkort nieuwe themaweken, zoals de week van de handhygiëne. En ze doen mee aan de Schone Handen Helden’ challenge.

Tips voor andere zorgorganisaties 

  • Betrek de collega’s bij infectiepreventie die het uitvoeren, ook bij het maken van het beleid. En laat ze zelf punten aandragen, zoals foto’s maken voor de Au en Wauw tool. Maak het leuk! 
  • Het succes valt of staat met hoe je het brengt. Leg je het op of vraag je mee te doen in het gesprek? 
  • Speel in op herkenbaarheid en laat een filmpje zien zoals deze voorlichtingsfilm over hygiëne
  • Zorg dat je niet te veel in 1 keer wilt. 

Zelf een themaweek organiseren? Denk dan hieraan: 

  • Stel een kernteam samen. 
  • Kies een duidelijk onderwerp, zoals handhygiëne. 
  • 1 week = 1 week. Dan is het klaar. 
  • Kies voor leuke manieren, zoals grappige posters of gele zeep. 

Doe mee aan ‘Samen scherp op schoon werk’ 

Wil je net als Stichting Pim aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Meld je dan aan voor het programma 'Samen scherp op schoon werk'. 

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan