Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Seksuele diversiteit

Gepubliceerd op: 14-07-2022

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en/of intersekse (LHBTI) zijn. Daarom vind je hier informatie en tools over seksuele diversiteit op een rij. Gebruik ze in je werk om met collega's, bewoners en cliënten te praten over dit onderwerp en hen hierbij te ondersteunen.

Digitale instrumentenbox seksuele diversiteit

In de digitale instrumentenbox over seksuele diversiteit zijn instrumenten verzameld die je kunt gebruiken bij het praten over en ondersteunen/begeleiden van cliënten in de bewustwording van (hun) mogelijke LHBTI-seksualiteit. Bij de instrumentenbox hoort ook een set inspiratiekaarten en de LHBT-quiz.

Transgendergids

Transvisie, COC Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland hebben samen een gids ontwikkeld om over transgendergevoelens en de stappen in een eventuele transitie te praten. De gids is voor lvb-personen die dit willen onderzoeken én helpt begeleiders die daarbij ondersteunen.

Download transgendergids

Transtoegankelijk 

Transtoegankelijk is een platform voor begeleiders die transgender personen met een LVB ondersteunen. Je vindt er naast informatie over het transgender thema en een transgender transitie bij personen met een LVB ook handige filmpjes, oefeningen en spellen.

Ga naar de website Transtoegankelijk.

AutiRoze

AutiRoze is een werkgroep van het COC, speciaal bedoeld voor normaal begaafde volwassenen met autisme die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer etc. zijn (LHBTQ). Ga naar de website AutiRoze.

Bespreekbaar maken van seksuele diversiteit

Spellen over seksuele diversiteit

Voor mensen met een LVB en LHBTI gevoelens zelf

Praktijkverhalen

Beleid op seksualiteit en intimiteit

In de beleidsscan van Rutgers kun je aan de hand van 33 stellingen bekijken hoe jouw zorgorganisatie omgaat met seksualiteit en intimiteit. Na het beantwoorden van de stellingen krijg je een advies op maat.

Hulpmiddelen voor gemeenten

  • Handreiking over de rol van gemeenten (pdf, onderaan de pagina)

Downloads