VN-Verdrag gelijke rechten voor mensen met een beperking
Gepubliceerd op: 21-07-2021
Laatst bijgewerkt op: 24-11-2023
Het VN-verdrag handicap gaat over de rechten van mensen met een beperking. Nederland heeft het VN-verdrag bekrachtigd en het verdrag is officieel ingegaan.
Dit houdt in dat de overheid verplicht is te werken aan een betere positie van mensen met een beperking. Zij moeten in staat zijn om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.
We merken dat er nog veel onduidelijk is over het verdrag. Ook bij zorgorganisaties. Enkele organisaties zijn voorlopers en zijn al druk bezig om de organisatie ‘VN-Verdrag-proof’ te maken. Maar de meeste zijn er nog niet actief mee bezig of hebben nog vragen.
Ga naar het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap
Download de flyer 'VN Verdrag' waarmaken (pdf) onderaan de pagina.
Wat is het VN-verdrag?
Meedoen in de samenleving is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Luisteren naar een omroepbericht op het station, over een drempel stappen, een brief van de gemeente begrijpen of naar het toilet gaan. Doodgewone dagelijks dingen, maar ze kunnen veel problemen opleveren voor mensen met een beperking.
Jij, als zorgprofessional, weet dat natuurlijk allang. Maar hoe zit het met de rest van de samenleving? Is die in staat en bereid zich in te leven in deze grote groep medeburgers? En hoe kun jij deze beweging ondersteunen? Als zorgprofessional kun je daar ook een steentje aan bijdragen. Want jij hebt dagelijks contact met mensen met een beperking en weet daardoor als geen ander wat er speelt.
Het VN-verdrag kan je werk ondersteunen en onderbouwen. Hoe, dat lees je in het inspiratiedossier. Lees ook wat het VN-Verdrag in de praktijk betekent voor Nederland en de inwoners.
Babbelbox over het VN-verdrag
We vroegen op de Kennismarkt: Wat wil jij weten over het VN-verdrag? Bekijk het filmpje voor het resultaat.
Casus oudere cliënt
Meneer de Jong is ruim 70. Zijn zussen en broer hebben kinderen en kleinkinderen. Hij is nog steeds erg verdrietig dat hij geen kinderen mocht krijgen. Zijn familie en begeleiders vonden destijds dat hij geen kinderen zou kunnen opvoeden en dus ook geen verkering mocht. Hij zegt nu steeds dat dat tegen de rechten van ‘gehandicapte mensen’ is. Wat zijn de rechten van mensen met beperkingen en hoe breng je dit als team in de praktijk?
Casus cliënt met EMB
Jessica wil ook naar school net als andere kinderen, maar door de ernstige meervoudige beperkingen heeft ze ontheffing van leerplicht. Zij snapt er niets van, alle kinderen moeten toch kunnen leren? Wat staat er in het VN verdrag, hebben kinderen met ernstige meervoudige beperking ook recht op onderwijs?
Onderbouwing bruikbaarheid VN-Verdrag voor oudere cliënten en cliënten met EMB
Beoordeling:
In de wereld zijn er al 158 van de 196 landen die het verdrag ondertekend hebben en al 147 landen die het verdrag officieel verklaard hebben.
Deze informatie is onderdeel van Leidraad Oud en Gelukkig.
Deze informatie is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.
Downloads