Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Interview Jeanet Landsman - projectleider ‘De Sensatie van een Goed Leven’

Gepubliceerd op: 12-11-2020

Jeanet Landsman vertelt over haar onderzoek binnen programma Gewoon Bijzonder: ‘De Sensatie van een Goed Leven’. Over Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking.

Waarom doe je mee aan dit project?

In de dagelijkse praktijk van zorgaanbieders waar ik toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoer hoorde ik dat er dringend behoefte is aan het bundelen van kennis en ervaring op het terrein van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Deze mensen reageren vaak anders op zintuiglijke prikkels dan je verwacht. Soms reageren ze heel heftig en soms lijkt de prikkel geheel langs hen heen te gaan. Als we beter begrijpen hoe deze mensen prikkels ervaren, kunnen we meer voor hen betekenen.

Er zijn elkaar tegensprekende inzichten qua achtergronden en aanpak en weinig concrete handvatten hoe je als ouder/verwant, begeleider of leerkracht het beste om kunt gaan met prikkelverwerkingsproblematiek. Als onderzoeker weet ik bovendien dat de kennis vanuit de wetenschap hierover beperkt is en dat wetenschappelijke onderbouwing van de aanpak ontbreekt.

Toen ik met dit idee een netwerk opbouwde, bleek dat er inderdaad landelijk en bij alle betrokken partijen behoefte is aan het bundelen van krachten, kennis en ervaring. Dat maakte mijn motivatie om dit project te starten alleen maar groter en inspireerde me enorm.

Wat ga je doen om je doel te bereiken?

Wat ik heb gedaan en zal blijven doen is zoveel mogelijk alle belanghebbenden betrekken in alle fases van het project. Zonder daarbij het einddoel uit het oog te verliezen: een methodiek ontwikkelen voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van prikkelverwerking bij mensen met ASS en VB. Doel is een ‘goed leven’ voor hen.

In werkgroepen wordt in dit project informatie verzameld, gedeeld en bij elkaar gebracht door ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders, leerkrachten, behandelaars, opleiders en wetenschappers. Dat is een hele mooie uitdaging voor mij als projectleider waarbij ik vooral verbinder ben van de vele perspectieven van mensen en ideeën.

Wanneer ben je tevreden?

Als de leden van het netwerk en ook belanghebbenden daarbuiten zich gehoord voelen en daadwerkelijk zien dat er concrete stappen worden gezet met behulp van hun input. Als het creatieve proces stroomt en leidt tot de ontwikkeling van een effectieve en wetenschappelijk verantwoorde methodiek, ben ik tevreden.

Welke tip heb je voor zorgprofessionals?

Volg ons project en ons netwerk en kijk wat je kunt halen en brengen. Kijk en luister goed naar je cliënten en laat weten wat je ervaringen zijn rondom prikkelverwerking. Wat zie je, wat doe je en welk effect heeft dat? Laten we vooral van elkaar leren!

Over ‘De Sensatie van een Goed Leven’

‘De Sensatie van een Goed Leven’ is een onderzoek binnen Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder. Het project wil wetenschappelijke- en praktijkkennis samenbrengen tot een methodiek voor het (h)erkennen en positief beïnvloeden van prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Lees ook 'Hoe zorgt onderzoek 'De sensatie van een goed leven' voor impact?'