Naar hoofdinhoud Naar footer

5 tips voor goede handhygiëne

Gepubliceerd op: 05-08-2024

Veel zorgmedewerkers vinden goede handhygiëne lastig om te doen. Wat houdt goede handhygiëne precies in? Paul Caesar, deskundige infectiepreventie, geeft 5 handige tips. Met de toenemende antibioticaresistentie wordt goede handhygiëne of schone handen steeds belangrijker.

Door te werken met schone handen help je voorkomen dat mensen onnodig ziek worden. Dit hoort bij infectiepreventie. Lees de 5 tips voor goede handhygiëne.

5 tips voor goede handhygiëne

  1. Laat je telefoon wat vaker liggen. Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Dan ben je alleen heel vaak op een dag je telefoon aan het poetsen en niet je handen. Beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne. Lees ook: 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik 
  2. Gebruik op een goede manier handalcohol. Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je met je handen gaat wapperen. Is de alcohol helemaal ingewreven? Dit betekent dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.
  3. Desinfecteer je hele hand. Dus ook je polsen en tussen je vingers en vingertoppen. Je kunt handhygiëne helaas niet een beetje doen. Doe het echt goed of doe het niet.
  4. Weet dat het in het begin even wennen is. Het duurt een tijdje, voordat goede handhygiëne onderdeel wordt van je routine. Het kan in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Ben je eenmaal geoefend? Dan kun je al lopend je handen desinfecteren en kost het je niets extra.
  5. Zing een liedje in gedachten. Heb je 20 tot 30 seconden je handen gedesinfecteerd? Dan heb je het goed genoeg gedaan. Hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Bijvoorbeeld: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Kom naar de inspiratiebijeenkomst 'Samen sterk voor hygiëne' op maandag 4 november!

Hoe voorkom je dat cliënten en collega’s onnodig ziek worden? Daar heb je elkaar voor nodig. Kom maandagmiddag 4 november naar de Inspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëne. Doe inspiratie en kennis op over hoe je collega’s betrekt bij infectiepreventie en hygiëne. Nu en straks, met positieve energie. Je ontmoet mensen uit de gehandicapten- én verpleegzorg en wisselt ideeën uit. Lees meer en meld je aan!

Bacteriën waar je het misschien niet verwacht

Soms verwacht je niet dat ergens veel bacteriën aan of op zitten. Wist je bijvoorbeeld dat een vaatdoekje meer bacteriën bevat dan een telefoon of lichtknopje? Lange mouwen kunnen makkelijk (onzichtbaar) vuil worden door contact met de bewoner. Ook onder een ring kunnen veel bacteriën achterblijven. Of de ring nu glad is of niet. Door het dragen van ringen breng je helaas allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt. Dit geeft veel kans op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen. Ook als je handschoenen draagt, is het belangrijk om aan goede handhygiëne te doen.

Doe mee aan ‘Samen scherp op schoon werk’

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Samen werken we toe naar een kleine of grote verbetering. Heb je interesse? Lees meer over het programma en meld je aan.

Lees meer

Schone handen in de gehandicaptenzorg

Deel deze pagina via: